Makron: Svetom ne treba da dominira rivallitet između SAD i Kine
22.09.2020 Ujedinjene nacije

Makron: Svetom ne treba da dominira rivallitet između SAD i Kine

Makron: Svetom ne treba da dominira rivallitet između SAD i Kine Foto: Beta / AP
Svet kakav je danas ne može da se svede na rivalitet između Kine i SAD, rekao je danas francuski predsednik Emanuel Makron pred Ujedinjenim nacijama pozivajući međunarodnu zajednicu da "izgradi nove saveze".

"Nismo kolketkivno osuđeni na ples u dvoje na neki način svodeći nas na to da budemo očajni posmatrači sa kolektivnom nemoći", rekao je francuski predsednik u svom virtuelnom govoru na zasedanju generalne skupštine UN.

Makronovo video obraćanje je emitovano nekoliko sati posle Donalda Trampa koji je ponovo žestoko napao Kinu nagoveštavajući rizik novog Hladnog rata između dva giganta.

Ne navodeći ime SAD kineski predsednik Si Đinping je upozorio na moguću "zamku šoka civilizacija".

"Svet kakav je danas ne može da se svede na rivalitet između Kine i SAD, kolika god da je svetska težina te dve velike sile, kakva god je istorija koja nas vezuje, posebno za SAD", rekao je Makron.

Naspram njih, dodao je "imamo marginu za manverisanje".

"Na nama je da je koristimo i da znamo da definišemo naše prioritete u tom okruženju, da jasno pokažemo naš izbor i izgradimo nove saveze", dodao je on.

Makron je posebno pozvao Evropu da preuzme svoju punu odgovornost.

"Evropska unija za koju su mnogi predviđali podele i nemoć je u krizi napravila istorijski korak jedinstva, suvereniteta, solidarnosti, izbora za budućnost", ocenio je Makron. 

On je naveo evropsku akciju da se razvije vakcina protiv Kovida-19 kao univerzalno dobro ili delovanje da se smanji dug siromašnih zemalja, posebno afričkih.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side