Makron sutra predstavlja plan protiv separatizma i radikalnog islamizma
01.10.2020 Beograd

Makron sutra predstavlja plan protiv separatizma i radikalnog islamizma

Makron sutra predstavlja plan protiv separatizma i radikalnog islamizma Foto: AP/Gonzalo Fuentes
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sutra će predstaviti akcioni plan protiv separatizma, prvenstveno protiv radikalnog islamizma, što je veoma osetljivo pitanje u Francuskoj pokrenuto u februaru ali obustavljeno zbog sanitarne krize.

Makron će se naći u unakrsnoj vatri, između desnice i ekstremne desnice koje ga optužuju za inertnost, i levice koja osuđuju stigmatizaciju muslimana iz izbornih razloga.

Francuski predsednik će se obratiti u teškom kontekstu posle nedavnog napada hladnim oružjem u Parizu i suđenja za teroristički napad na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo 2015. godine.

Cilj budućeg zakona biće borba protiv onih koriste religiju kako bi doveli u pitanje vrednosti Republike, naveli su izvori bliski Jelisejskoj palati.

"Takva pretnja zahteva dvostruki odgovor - defanzivni sa predlogom zakona, ali i pozitivni jer je reč da se Republici vrate vrednosti emancipacije i jednakosti", dodalo je francusko predsedništvo.

Makron će predložiti jačanje i izmenu zakona iz 1905. o razdvajanju Crkve i države, koji je temelj francuskog sekularizma, kao i strožu kontrolu muslimanskih udruženja, među kojima su ustanove koje primaju decu i stvaraju "škole" pod uticajem integrista.

"Zakon je namenjem zaštiti muslimana koji su glavne žrtve islamizma", dodala je Jelisejska palata.

Predlog zakona će vladi biti predstavljen početkom decembra, a o tome će parlament raspravljati u prvoj polovini 2021. godine, odnosno godinu dana pre predsedničkih izbora predviđenih 2022.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side