Makron želi da organizuje međunarodnu pomoć za Liban
06.08.2020 | 12:02h ► 13:15h Bejrut

Makron želi da organizuje međunarodnu pomoć za Liban

Makron želi da organizuje međunarodnu pomoć za Liban Foto: Beta/AP/Christophe Ena
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas po dolasku u Bejrut da želi da oreganizuje međunarodnu pomoć za Liban posle razorne eksplozije u bejrutskoj luci, pozivajući istovremeno libanske vođe da ne čekaju sa reformama.


"Pomoći ćemo da se narednih dana organizuje dodatna pomoć na francuskom i evropskom nivou", rekao je Makron koga je po dolasku u Bejrut dočekao predsednik Libana Mišel Aun.

"Želim da organizujem evropsku saradnju i šire međunarodnu saradnju", dodao je francuski predsednik i prvi šef države koji je došao u Liban posle eksplozija u kojima je poginulo najmaje 137 ljudi a 5.000 je povređeno.

Makron koji će se tokom jednodnevne posete sastati sa glavnim libanskim političkim liderima, pozvao ih je da što pre sprovedu reforme koje traži međunarodna zajednica.

"Danas je prioritet pomoć, bezuslovna pomoć narodu. Ali ima zahteva koje Francuska traži mesecima, godinama, neophodne reforme u određenim sektorima", rekao je Makron navodeći konkretno sektor struje.

On je rekao da će Liban nastaviti da propada ako se ne sprovedu te reforme.

Rekao je da želi da ima iskren dijalog sa libanskim zvaničnicima jer pored eksplozije zna se da je kriza u zemlji ozbiljna, da implicira istorijsku odgovornost rukovodstva.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side