Makron se medju muslimanima založio protiv 'političkog islama' i 'separatizma'
18.02.2020 Pariz

Makron se medju muslimanima založio protiv 'političkog islama' i 'separatizma'

Makron se medju muslimanima založio protiv 'političkog islama' i 'separatizma' Foto: Beta, AP
Predsednik Emanuel Makron je danas izjavio da u Francuskoj "nema mesta za politički islam" i objavio mere protiv "islamističkog separatizma", što je osetljivo pitanje jer se u Francuskoj približavaju lokalni izbori.

Makron je u jednoj većinski muslimanskoj četvrti grada Miluza, na istoku Francuske, najavio postepeno okončavanje "detaširanih imama" koje u Francusku šalju druge zemlje, kao što su Turska i Alžir. Predsednik nije rekao kada će to početi da se primenjuje. Takođe će se okončati prijem oko 300 "psalmobesednika" koji svake godine dolaze u Francusku za Ramazan.

Francuski predsednik je izrazio želju da se poveća broj imama školovanih u Francuskoj.

"Naš neprijatelj je separatizam, ali kovati plan protiv islama bila bi ozbiljna greška", rekao je on u govoru lokalnim zvaničnicima.

"U Republici ne možemo da odbijemo da se rukujemo sa nekom ženom jer je ona žena; u Republici ne možemo da odbijemo da nekog medicinski zbrinemo ili obrazujemo; u Republici ne možemo da prihvatimo napuštanje školovanja; u Republici ne možemo da zahtevamo potvrde o nevinosti radi sklapanja braka; u Republici nećemo nikad dozvoliti da verski zakoni budu iznad zakona Republike, i to je jednostavno tako", rekao je Makron.

On se pre govora sastao sa meštanima kojima je rekao da borba protiv "islamističkog separatizma" nije borba protiv muslimana.

"Islam prolazi kroz krizu zbog radikalizacije određenih i veoma tvrdih pokreta koji se zalažu za islamsku politiku. Ja samo kažem da kod nas nema mesta za politički islam", rekao je Makron koji je u poseti istoku Francuske s nekoliko članova vlade.

Povodom lokalnih izbora čiji će prvi i drugi krug biti 15. i 22. marta, to je prva u nizu poseta tokom kojih Makron izlaže vladinu strategiju protiv radikalizacije i "političkog islama".

Od početka Makronovog petogodišnjeg mandata, desničarska opozicija je tražila od njega da potvrdi svoju politiku u vezi s tom temom, optužujući ga za popustljivost. Debata o tome se zaoštrila poslednjih meseci, podstaknuta žestokom kontroverzom i oko lista kandidata, čak i zbog jedne majke koja je s velom pratila dete na školskom izletu.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side