Makron: Samit NATO konstruktivan
04.12.2019 | 18:59h ► 22:20h Votford

Makron: Samit NATO konstruktivan

Makron: Samit NATO konstruktivan Foto: Beta, AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron opisao je današnji samit NATO kod Londona kao "pozitivan" i "konstruktivan", iako je ranije govorio da je alijansa "moždano mrtva".

Makron je na konferenciji za medije u Votfordu kod Londona rekao da i dalje stoji iza tih svojih reči i ocenio da su one dovele do debate u NATO o važnim strateškim pitanjima.

"Kada ima leda, potrebni su ledolomci", naveo je francuski lider.

On je međutim dodao da je prerano da se kaže da li se svi saveznici slažu oko budućih prioriteta NATO. Prema njegovim rečima, narednih meseci treba rešiti neslaganja o tome.

Makron je ranije kritikovao vojni intervenciju Turske u Siriji i nedostatak saradnje Ankare sa saveznicima u NATO.

On je ponovio i svoj poziv na povratak dijalogu s Rusijom da bi se pojačali poverenje i bezbednost u Evropi.

 

Makron želi odobrenje afričkih lidera za francusko vojno prisustvo

Emanuel Makron izjavio je danas, nekoliko dana nakon pogibije 13 francuskih vojnika u sudaru helikoptera u Maliju, da lideri zapadnoafričkih država moraju jasno da kažu da žele francusko vojno prisustvo i da im je ono potrebno.

Makron je rekao da će Francuska 16. decembra organizovati samit da bi se o tome razgovaralo s liderima Malija, Burkine Faso, Čada, Nigera i Mauritanije, država koje učestvuju u regionalnim antiterorističkim snagama.

"Da li žele da budemo tamo, da li smo im potrebni? Želim jasne odgovore na ta pitanja", izjavio je Makron i dodao da su pozitivni odgovori uslov za ostanak francuskih trupa u zapadnoj Africi.

Neki u Maliju su protestovali protiv francuskog vojnog prisustva.

Nakon helikopterskog udesa, francuski predsednik je pozvao na preispitivanje francuskog učešća i danas pozvao na novi "okvir i političke preduslove" misije.

Prema njegovim rečima, Francuska u zapadnoj Africi nije vojno angažovana zbog kolonijalnih, imperijalističkih ili ekonomskih razloga.

"Tamo smo zbog bezbednosti regiona i naše sopstvene bezbednosti", naveo je on.

Vojna operacija u Sahelu uživa široku podršku u Francuskoj. Reč je o najvećoj francuskoj francuskoj vojnoj operaciji u inostranstvu, a u nju je uključeno 4.500 vojnika.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja