20.09.2018 | 18:09h ► 19:38h Salzburg

Makron: Predlog Londona o Bregzitu nije prihvatljiv u ekonomskom smislu

Makron: Predlog Londona o Bregzitu nije prihvatljiv u ekonomskom smislu Foto: Beta / AP
Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas na neformalnom samitu Evropskke unije (EU) u Salcburgu da britanski predlog o Bregzitu nije prihvatljiv u ekonomskom smislu jer se ne poštuje integritet jedinstvenog tržišta.

Upitan o mogućnosti drugog referenduma u Velikoj Britaniji čemu se čvrsto protivi britanska premijerka Tereza Mej, Makron je odgovorio da on ne treba da odlučuje o "suverenom izboru britanskog naroda".

"Stvari napreduju, ali nisu tako jednostavne, kao što su neki obećavali "kule i gradove" za vreme referenduma", dodao je Makron nazivajuće oni koji su obećavali mnogo, "lažovima".

"Sad je kucnuo trenutak istine" o Bregzitu i "treba iskoristiti naredne nedelje da se napreduje" u pregovorima, rekao je novinarima predsednik Francuske i dodao da nove britanske predloge očekuje u oktobru.

Makron je ocenio da takozvani britanski "plan Čekers" o budućim odnosima Londona i Brisela nije plan "uzmi ili ostavi".

"Treba da branimo jedinstveno tržište i njegovu koherentnost", rekao je Makron na kraju neformalnog samita posvećenog Bregzitu i migraciji.

Francuski predsednik je rekao da treba biti "jasan i jednostavan" u debati jer postoji mnogo "nervoze" u slučaju nepostizanja dogovora.

London i Brisel se nadaju da će usaglasiti stavove na narednom samitu u oktobru u Briselu o dogovoru o razlazu, kao i o deklaraciji kojom treba da se utvrde okviri o budućim odnosima dve strane, posebno na ekonomskom nivou.

Makron je rekao da je privržen metodu zasnovanom da 27 članova EU predstavlja jedan pregovarač, Francuz Mišel Barnije, kojeg je pohvalio za kvalitetan posao.

Francuski predsednik je pohvalio i razgovore o migrantima koji su bili "otvoreniji i smireniji" u odnosu na prethodni samit u junu, kada su unutar EU bili veoma podeljeni stavovi.

Makron je rekao da je o tim pitanjima razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi se "prevazišli konflikti i prepreke, i pronašli kompromisi".

"Stvari napreduju, ali bi mogle još brže", bilo da su to pojačana bezbednost granica EU ili vraćanje migranata koji nemaju prava na azil, dodao je predsednik Francuske.

 

Makron pozvao progresiste da se bore na evropskim izborima 2019.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je večeras u Salzburgu progresiste (naprednjake) i demokrate da se bore za pobedu na izborima za Evropski parlament 2019. godine.

Makron je posle neformalnog samita lidera Evropske unije (EU), ne navodeći imena, osudio one koji ne žele migrante u svojoj zemlji.

"Zemlje koje ne žele Fronteks (Evropsku agenciju za zaštitu spoljnih granica) ili ne pokazuju solidarnost, na kraju će izaći iz šengenskog prostora", rekao je Makron.

Nekoliko zemalja istočne Evrope, među kojima Mađarska, protive se migrantskoj politici Brisela, koju mađarski premijer Viktor Orban smatra "promigrantskom". Makron je u nekoliko navrata kritikovao Orbanov tvrd stav prema migrantima.

Na Makronovu izjavu odmah je reagovala predsednica ekstremne desnice u Francuskoj Marin Le Pen koja smatra da je francuski predsednik dao "izjavu o kraju EU".

Makron smatra da kriza kroz koju EU prolazi poslednjih deset godina predstavlja egzistencijalnu krizu i da će naredni izbori biti "istorijska bitka" jer to neće biti izbori kao što su do sada bili.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side