12.12.2017 | 13:18h ► 17:18h Pariz

Makron pozvao na veću mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promena

Makron pozvao na veću mobilizaciju u borbi protiv klimatskih promena Foto: Beta, AP
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi mobilizacija protiv klimatskih promena trebalo da bude mnogo veća kako bi se smanjila temperatura ispod dva stepena Celzijusa.

"Još smo daleko od cilja utvrđenog u međunarodnom sporazumu u Parizu a to je da zadržimo temperaturu ispod dva stepena Celzijusa. Nećemo uspeti bez jače mobilizacije ali i promene u proizvodnji i razvoju", rekao je Makron u intervjuu za pariski list Mond.

Prema njegovim rečima, sadašnje svetske obaveze ukazuju da je temperatura 3,5 stepeni Celzijusa.

Francuski predsednik je ocenio da je međunarodni sporazum o klimatskim promenama "postao krhkiji" posle povlačenja SAD. On je uoči Samita u Parizu rekao da američki predsednik Donald Tramp odlukom o povlačenju, "snosi odgovornost" prema istoriji izražavajući istovremeno nadu da će Tramp narednih meseci promeniti odluku.

Makron, koji će se obratiti učesnicima Samita "Jedna planeta" tokom popodneva, rekao je da je neophodno održavanje diplomatskih sastanaka, više transparetnosti u radu i stalno podsećanje na borbu protiv globalnog zagrevanja.

"Zbog toga je sazvan današnji skup. Moj cilj je da uputim i poruku razočarenja, jer su se mnogi uspavali dok je poziv na mobilizaciju nešto konkretno. Od postizanja sporazuma u Parizu pre dve godine, mnoge akcije su započete a potom se od njih odustalo", dodao je Makron.

Na skupu u Parizu učestvuje nekoliko desetina svetskih lidera, među kojima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na skupu su i poznate ličnosti koje se bore protiv klimatskih promena - bivši američki guverener, glumac Arnold Švarceneger, glumac Šon Pen i druge.

Nekoliko stotina aktivista za zaštitu životne sredine okupilo se ispred zgrade u kojoj se održava skup koji obezbeđuju dodatne snage bezbednosti.

 

Makron predstavio projekte u okviru borbe protiv klimatskih promena

Kabinet predsednika Francuske Emanuela Makrona objavio je danas 12 međunarodnih projekata u koje će biti uložene stotine miliona dolara u okviru borbe protiv klimatskih promena.

Projekti su predstavljeni na klimatskoj konferenciji u Parizu, na kojoj je Makron govorio i o odluci američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju iz Pariskog sporazuma o klimi.

Među projektima su program o električnim vozilima za osam saveznih država SAD, investicioni fond za karipske zemlje pogođene uraganom i novac američkog milijardera Bila Gejtsa za pomoć farmerima u adaptaciji na klimatske promene.

Projekti imaju za cilj što brži prestanak korišćenja motora sa unutrašnjim sagorevanjem, u okviru napora za smanjenje štetnih zračenja koja doprinose globalnom zagrevanju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side