09.11.2017 Abu Dabi

Makron posetio francusku bazu u Abu Dabiju

Makron posetio francusku bazu u Abu Dabiju Foto: Beta, AP
Predsednik Emanuel Makron obišao je danas francusku pomorsku bazu u Abu Dabiju, što je znak sve dubljih vojnih i kulturnih veza Pariza sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA).

Vojni orkestar je odsvirao "Marseljezu" a počasna straža je dočekala Makrona pre nego što se ukrcao i obišao fregatu "Žan Bart".

U obraćanju mornarima, Makron je opisao bazu kao ključni deo francuske bitke protiv ekstremista u regionu i napora da se zaustavi krijumčarenje i piratstvo u Persijskom zalivu i okolnim vodama.

"Pobedili smo u Raki a u narednim nedeljama, u narednim mesecima, snažno verujem da ćemo vojno potpuno pobediti u zoni Iraka i Sirije", naveo je Makron.

Francuski lider je pohvalio saradnju francuske vojske sa regionalnim igračima, a posebno UAE.

Francuska pomorska baza je otvorena 2009. i pokazuje sve dublju vojnu saradnju sa UAE, federacijom sedam emirata. U Emiratima se nalaze i američke kopnene trupe i avioni, u bazi Al-Dafra. Francuska vojna baza se nalazi u neposrednoj blizini juče otvorenog zdanja muzeja Luvr u Abu Dabiju.

Abu Dabi je Francuskoj platio 525 miliona dolara za pravo da koristi ime "Luvr" narednih 30 godina i šest meseci, a 750 miliona za unajmljivanje francuskih menadžera za nadgledanje 300 pozajmljenih umetničkih dela.

Deo dogovora je i da deo pariskog Luvra ponese ime preminulog lidera UAE Zajeda bin Sulatana al-Nahjana.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side