Makron: Moguće rešenje o Bregzitu za 30 dana u okviru ispregovaranog
22.08.2019 | 11:40h ► 15:25h Pariz

Makron: Moguće rešenje o Bregzitu za 30 dana u okviru ispregovaranog

Makron: Moguće rešenje o Bregzitu za 30 dana u okviru ispregovaranog Foto: Beta/AP/Daniel Cole
Francuski presednik Emanuel Makron ocenio je danas u Parizu da bi za 30 dana moglo da bude nađeno rešenje za spornu klauzulu bekstop o pitanju irske granice, da bi se postigao organizovan izlazak Britanije iz EU, ali u okviru onog što je već ispregovarano.

"Trebalo bi da je moguće raditi u okviru onoga što je ispregovarano", rekao je Makron primajući britanskog premijera Borisa Džonsona u Jelisejskoj palati.

On je rekao novinarima da kao nemačka kancelarka Angela Merkel veruje da kolektivno i sa željom da se gradi može da se nađe "nešto pametno za 30 dana, ako postoji dobra volja sa obe strane" i dodao da želi da veruje da takva volja postoji.

On je dodao da "budućnost Velike Britanije može biti samo u Evropi".

Sporna odredba bekstop nalazi se u sporazumu o Bregzitu koji je Džonsonova prethodnica Tereza Mej postigla sa EU, a koji je britanski Parlament odbacio nekoliko puta. Ona predviđa da ukoliko se ne nađe bolje rešenje posle određenog prelaznog perioda, a da bi se sprečila tvrda granica između britanske provincije Severne Irske i Republike Irske, cela Velika Britanija ostane u jedinstvenoj carinskoj teritoriji sa EU.

Boris Džonson smatra da ta klauzula narušava britanski suverenitet i da sprečava Britaniju da vodi trgovinsku politiku nezavisno od pravila EU.

"Postoje lako dostupna tehnička rešenja", za tu klauzulu, rekao je Džonson i dodao da Velika Britanija ni u kom slučaju ne želi da uspostavi kontrole na granici.

"Ja želim sporazum. Mislim da možemo da imamo sporazum i to dobar sporazum", rekao je Džonson i dodao da je "ohrabren" jučerašnjim sastankom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

On je ukazao da je i Makron rekao da je važno za poverenje u politiku da se poštuje odluka glasača na referendumu, i da zbog toga Britanija mora da izađe iz EU, 31. oktobra, sa ili bez sprazuma.

Merkel je rekla juče kada je primila Džonsona u Berlinu da smatra da je moguće da se sa Londonom nađe rešenje u narednih 30 dana da bi se izbegao razlaz bez dogovora između Britanije i EU 31. oktobra.

Makron, za koga važi da je tvrđi po tom pitanju, tada je izjavio da ponovno pregovaranje o uslovima kao što predlažu Britanci nije moguća opcija.

On je danas pred Džonsonom insistirao na tome da se poštuju dva uslova koja se odnose na bekstop, da se garantuje stabilnost Irske i osigura integritet jedinstvenog tržišta.

Makron je i danas ponovio ono što tvrdi mesecima da neće ponovo otvoriti pregovore o sporazumu o razlazu ispregovaranog sa Terezom Mej.

Džonson je ponovio više puta da Britanija neće postaviti granične kontrole.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side