17.03.2019 Pariz

Makron osudio nerede u Parizu na protestu Žutih prsluka

Makron osudio nerede u Parizu na protestu Žutih prsluka Foto: Beta / AP
Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je nasilje i nerede koji su izbili u Parizu na protestu građanskog pokreta "Žuti prsluci" i dodao da su neophodne "jake i dodatne odluke" vlasti kako se to više ne bi ponovilo, javio je danas francuski radio Evropa 1 (Europe).

Makron, koji je sinoć održao sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova, rekao je da treba "analizirati sve događaje do najmanjih detalja kako bi se donele jake i dodatne odluke" u cilju da se takvi nerede više ne ponove.

"Postoje ljudi koji žele da ugroze Republiku tako što razbijaju i uništavaju", rekao je Makron na vanrednom sastanku na kojem su prisustvovali premijer Eduar Filip i ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa, Kristof Kastaner i Nikola Belube.

Protest pokreta "Žuti prsluci" koji je održan 18. subote zaredom, obeležen je nasiljem i neredima u Parizu, posebno u aveniji Jelijsejskih polja gde su neke radnje i restorani zapaljeni, razbijeni izlozi i opljačkana roba. U toj poznatoj aveniji koja se nalazi u otmenoj četvrti glavnog grada, nalaze se radnje sa luksuznom robom.

Tokom protesta na kojem se na celom području zemlje okupilo 32.300 ljudi, privedeno je više od 230 osoba.

Pokret "Žuti prsluci" protestuje od 17. novembra kritikujući Makronovu politiku. Francuski predsednik je potom učinio ustupke i pokrenuo veliku nacionalnu debatu u cilju rešavanja krize.

Debata, tokom koje je Makron dva meseca obilazio zemlju i sastajao se sa lokalnim zvaničnicima i meštanima, završena je u petak, ali su protesti nastavljeni jer "Žuti prsluci" to smatraju maskaradom.

Protesti tog pokreta smatraju se najvećom krizom s kojom se suočava centristički predsednik Makron od dolaska na vlast u maju 2017. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side