10.12.2018 | 21:11h ► 23:20h Pariz

Makron obećao mere kako bi rešio krizu Žutih prsluka

Makron obećao mere kako bi rešio krizu Žutih prsluka Foto: Beta, AP
Francuski predsednik Emanuel Makron je večeras održao govor naciji tri nedelje od početka mobilizacije pokreta "Žuti prsluci" obećavajući poreske olakšice za zaposlene i penzionere, priznajući da i sam snosi određenu odgovornost za nezadovoljstvo građana, prenela je agencija AP.

U govoru od svega 13 minuta koji su TV-stanice direktno prenosile iz Jelisejske palate, govoreći tiše glasom i umerenije nego obično, Makron je pozvao na smirenost posle skoro četiri nedelje protesta širom zemlje koji su počeli zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo od kojeg je vlada privremeno odustala, ali su protesti nastavljeni.

"Ovo je istorijski trenutak za našu zemlju. Ne možemo da nastavimo normalan život posle ovih događaja", rekao je Makron.

Demonstranti od početka protesta 17. novembra traže od Makrona da im se obrati, ali francuski mediji posle govora postavljaju pitanje da li će odgovori predsednika biti dovoljni da se smiri nezadovoljstvo građana.

Makron je večeras proglasio ekonomsko i socijalno vanredno stanje i naložio vladi i parlamentu da preduzmu hitne mere s poreskim olakšicama kako bi se poboljšala kupovna moć građana, posebno nezadovoljne radničke klase.

Među predloženim merama, predsednik je rekao da će minimalna zarada biti povećana od 2019. svakog meseca za 200 evra.

Makron je rekao da će biti ukinut porez na dodatni rad, kako bi zaposleni mogli da zarađuju bonuse, da će biti ukinute poreske mere za penzionere čija su primanja ispod 2.000 evra, priznajući da su te mere bili nepravedne-

Predsednik Francuske je u neobično pomirljivom tonu rekao da preuzima deo odgovornost.

"Verovatno nismo dovoljno odgovorili na brojna pitanja za godinu i po dana rada. Možda vam se činilo da to nije moja briga i da imam druge prioritete. Večeras želim veoma jasno da kažem da sam sa vama", rekao je Makron često kritikovan da je samo predsednik bogataša i da ima arogantan i nadmen ton.

Centristički i do sada najmlađi predsednik Francuske koji će 21. decembra da napuni 41. godinu, insistirao je da gnev i ogorčenje u društvu nisu od juče i da su nedavni događaji duboko potresli naciju, i osudio nasilje na ulicama tokom protesta.

Makron je osudio nasilje na protestima dodajući da vlasti neći biti blage prema počiniocima, ocenjujući da bes ne može da oprava napade na policije i razbijanje i pljačkanje imovine.

Na društvenim mrežama su se već pojavile reakcije, na kojima mnogi navode da Makron nije uopšte pomenuo stanje u poljoprivredi, niti ekološke mere zbog kojih i najavio povećanje poreza na gorivo što je bilo "inicijalna kapisla" za proteste.

Lider opozicione radikalne levice Žan-Lik Melanšon već je reagovao pozivom na nastavak protesta.

Predsednica ekstremne desnice Marin Le Pen je rekla da je dobro što Makron odustaje od nekih poreza, ali konstatoala da predsednik ne priznaje da narod osporova model koji on zagovara, a to su "divlja globalizacija, nelojalna konkurencija, široko rasprostranjena slobodna trgovina i masovna imigracija", prenosi radio Frans enfo (France Info).

Francuski mediji nedeljama prate proteste i često prekidaju redovne programe organizujući specijalne emisije ili uživo prenoseći proteste.

Mediji uopšteno ocenjuju da je kriza sa "žutim prslucima" najveća kriza od dolaska Makrona na vlasti u maju 2017. godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side