Makron nestrpljiv zbog nemačkog oklevanja oko evropskih izazova
15.02.2020 | 12:50h ► 14:50h Pariz

Makron nestrpljiv zbog nemačkog oklevanja oko evropskih izazova

Makron nestrpljiv zbog nemačkog oklevanja oko evropskih izazova Foto: Beta, AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da je "nestrpljiv" zbog nedostatka nemačkih reakcija po pitanju Evrope i njegovih predloga reforme EU.

"Nisam frustriran, nestrpljiv sam. Ključ u narednim godinama je da se ide mnogo brže sa elementima suvereniteta na evropskom nivou", rekao je Makron na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, i pozvao na "jasne odgovore" francusko-nemačke osovine i njihovih partnera na evropske izazove usled američkog povlačenja i situacije oko Kine.

On je pozvao na "davanje nove dinamike evropskoj avanturi" suočenoj sa sve većim skepticizmom.

Makron je izrazio žaljenje jer Nemačka i Francuska "imaju istoriju čekanja na odgovore" koji nikada ne stižu o evropskim projektima. Nemački zvaničnici su u prošlosti iznosili predloge za oživljavanje evropskog projekta na koje Francuska nikada nije odgovorila.

U današnje vreme, Pariz se često žali na mlake reakcije kancelarke Angele Merkel na Makronove predloge kako da se EU učini "moćnom" i suverenom.

I lični odnosi Makrona i Merkel su pogoršani poslednjih meseci. Merkel se bliži kraju političke karijere i ne pokazuje mnogo interesovanja a velike inicijative u tom domenu.

Francuska smatra da se Nemačka, tradicionalno veoma antalntistički nastrojena, ne uključuje dovoljno u pitanja evropske odbrane. Pariz žali i zbog toga što je projekat budžeta evrozone, Makronov predlog namenjen jačanju investicija u Evropi, naišao na neodobravanje Berlina.

Makron je u tom kontekstu indirektno kritikovao upravljanje finansijskom krizom 2008, vođeno pre svega pod pritiskom Nemačke.

On je ocenio da je preveliki fokus stavljen na smanjenje javnih dugova i uređivanje finansijskog sektora, "ludački koktel", što je dovelo do očajanja kod evopskih "srednjih klasa".

Francuski lider se zato založio za povećanje javne potrošnje, dok Nemačka želi budžetsku disciplinu.

Kina i SAD su "izabrale da veoma povećaju javnu potrošnju" dok Evropa "nastavlja budžetsku konsolidaciju na zajedničkom nivou", rekao je Makron.

"To je jedini način da se srednje klase pomire s budućnošću", izjavio je on.

 

Za bolje odnose EU s Rusijom

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da EU treba da teži boljim odnosima s Rusijom na dugi rok, i ocenio da sankcije nisu nimalo promenilo rusko ponašanje, ali i ne predlaže njihovo ukidanje.

Makron je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu rekao da bi "kredibilan" pristup odnosima s Rusijom bio da se zauzme stav da EU "zahteva, ne odstupa u pogledu principa o zamrznutim konfliktima, ali će pristati na strateški dijalog - za šta će biti potrebno vreme".

Odnosi EU i Moskve su napeti otkako je Rusija 2014. pripojila Krim a u istočnoj Ukrajini izbio rat. Zbog Ukrajine su SAD i EU uvele Rusiji sankcije.

Francuske kompanije koje trguju s Rusijom vrše pritisak na Makrona da pomogne u poboljšanju odnosa EU i Rusije i da olabavi sankcije.

Makron je tokom nedavne posete Poljskoj rekao da je "velika greška distancirati se od dela Evrope zbog kojeg postoji neprijatan osećaj".

On je danas rekao da je rezultat prethodnih godina "potpuno neefikasan sistem".

"To su i sankcije koje u Rusiji nisu promenile apsolutno ništa. Ne predlažem da ih ukinemo, samo iznosim činjenice", naveo je francuski lider.

Zalažući se za više dijaloga s Rusijom, Makron je ukazao na prošlogodišnju obnovu samita lidera Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u cilju zaustavljanja sukoba na istoku Ukrajine.

"Moramo da se na dugi rok povezati s Rusijom ali i naglasiti njenu ulogu kao stalne članice Saveta bezbednosti. Ne može stalno biti članica koja sve blokira", rekao je Makron, a izjavio da očekuje i da će Rusija i dalje nastojati da destabilizirajuće utiče na izbore u drugim zemljama.

"Ne verujem u čuda. Verujem u politiku i činjenicu da ljudska volja može da promeni stvari kada sebi damo sredstva za to", naveo je Makron.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side