Makron: Kina zna da je Evropa organizovana
06.11.2019 Peking

Makron: Kina zna da je Evropa organizovana

Makron: Kina zna da je Evropa organizovana Foto: Beta, AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron branio je danas evropski "suverenitet" u odnosu na Kinu i izjavio da je Peking "razumeo" da Evropa zajednički ide napred, posebno kada se radi o odbrani tehnološke nezavisnosti.

"Mislim da je Kina sada razumela da je Evropa organizovana, da imamo agendu otvaranja i suverenosti i da imamo želju da zajedno napredujemo kao kredibilan i efikasan partner", rekao je Makron novinarima, drugog dana posete Kini.

Francuski lider je ocenio da je bilo neophodno "ispraviti greške iz prošlosti", kada je Kina mnogo investirala u članice EU u ekonomskim problemima, poput Grčke.

"Proveli smo više zemalja kroz veoma teške i brze reforme i progurali privatizacije bez evropskih kupaca. Mora se reći da su neke zemlje došle u situaciju da imaju samo vanevropske, što će reći kineske kupce", izjavio je Makron.

EU je od tada sačinila listu strateških sektora koji mogu biti zabranjeni za vanevropske investitore.

"Što više pokazujemo da Evropska unija može da brani svoje strateške interese, da ima koordinisanu ofanzivnu i defanzivnu agendu, to će je Kina posmatrati kao kredibilniju", naveo je Makron.

On je pozvao da se tokom naredne godine finalizira kinesko-evropski sporazum o investicijama, da se preuzme "snažna inicijativa" s Kinom u vezi klime i da se "pre leta" s Kinom definišu predviđene reforme Svetske trgovinske organizacije.

Upitan o investicijama kineskog telekomunikacionog giganta Huaveija, u SAD osumnjičenog za potencijalnu špijunažu, Makron je izjavio da je Francuska "zemlja otvorena za sve investitore".

"Srećan sam što su Huavei, Nokia, Erikson, YTE i svi drugi tu kao snabdevači. Samo kažem da se u jednoj tački, našim mrežama, radi o pitanjima suverenosti, i zato države, evropske države, treba da imaju pravo nadzora (...) kakvo ima i kineska država nad elementima tehnologije", naveo je Makron.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.11.2019, 16:19h Pinokio (2)

    Francuska sprema predloge za reformu procesa proširenja EU. Prema jednom od tih predloga proces proširenja i pregovaranja bi bio reverzibilan, odnosno, zemlja kandidat bi mogla da izgubi neke prednosti ako promeni politiku ili počne da nazaduje. Naš veliki vođa Aca Vučić rekao je još pre 4 godine da bismo morali da uđemo u EU već 2020. godine, tačka i šlus. Usta su mu bila puna priče da ćemo mi ziher odraditi sve svoje obaveze i ispuniti sve uslove i da EU neće imati druge nego da nas primi. Još su 2017. govorili on, Tanja Miščević, Jadranka Joksimović i Ivica Dačić da je veoma važno da osnove kreiranja budžeta EU za period 2020.-2027., koja će se praviti 2018. na 2019. , budu tako napravljene da će biti očigledno da su predviđena sredstva za novu državu članicu Srbiju. Taj bezobrazluk od uobraženosti otišao je tako daleko da tada niko nije ni spominjao da je Crna Gora u pregovorima sa EU odmakla više od Srbije, ali je vođa u to vreme neprestano govorio samo o Srbiji u EU već 2020. godine.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side