Makron kaže da bi podržao Merkel na čelu Evropske komisije
11.06.2019 | 23:08h ► 23:20h Ženeva

Makron kaže da bi podržao Merkel na čelu Evropske komisije

Makron kaže da bi podržao Merkel na čelu Evropske komisije Foto: Beta, AP
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da bi podržao nemačku kancelarku Angelu Merkel kada bi ona htela da dođe na čelo Evropske komisije.

Francuski vođa je rekao danas da je Evropskoj uniji potreban neko jak na čelu izvršnog tela Evropske unije, ali da neće nastojati da utiče na Merkel, pozivajući se na njihovo prijateljstvo.

"Kada bi ona to želela ja bih je podržao", rekao je Makron za švajcarsku javnu televiziju.  Merkel je prošlog meseca rekla da ne želi da bude na čelu EK, niti da ima bilo kakvu drugu političku funkciju posle odlaska s mesta kancelarke.

Ona podržava nemačkog poslanika Manfreda Vebera da zameni sadašnjeg predsednika EK Žan-Klod Junkera čiji se petogodišnji mandat na čelu Komisije završava ove godine.

Merkel je u oktobru rekla da neće tražiti reizbor posle isteka četvrtog mandata na mestu kancelarke 2021. godine.

Merkel i Makron su danas u Ženevi učestvovali na zasedanju konferencije Međunarodne organizacije rada.


Makron u dvodnevoj poseti Srbiji sredinom jula

Emauel Makron boraviće u Srbiji dva dana, 15. i 16. jula, kao gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, piše Politika u izdanju od srede.

Sama činjenica da je reč o dvednevnoj poseti, smatra taj list, "svedoči o želji francuske strane za potvrđivanje i dalje jačanje dobrih odnosa", ukljujučujući i sve razvijeniju ekonomsku saradnju i godišnju razmenu koja dostiže milijardu evra.

Posebna čast za Srbiju je to što predsednik dolazi u Beograd odmah posle glavnog praznika Francuske, Dana Bastilje, 14. jula.

Sve to ukazuje, piše Politika, da Pariz želi da "značajnoaktivira svoje prisustvo" u Srbiji i na Balkanu, gde je Beograd "nezaobilazna stanica".

Sastanak predsednika Srbije i Francuske biće prilika za unapređenje bilateralnih odnosa, ali i za postizanje većeg razmevanja o čitavom spektru pitanja, od kojih je kosovski problem najvažniji, navodi list.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side