Makron: Evropa će nestati ako se ne bude smatrala svetskom silom
07.11.2019 Pariz

Makron: Evropa će nestati ako se ne bude smatrala svetskom silom

Makron: Evropa će nestati ako se ne bude smatrala svetskom silom Foto: Beta / AP
Francuski predsednik Emanuel Makron izraizo je zabrinutost zbog "izuzetne krhkosti" Evrope koja će po njemu nestati ako sebe ne bude videla kao svetsku silu.

"Ne mislim da dramatizujem stvari, pokušavam da budem razborit", rekao je Makron u intervjuu za nedeljnik Ekonomist objavljen danas, ukazujući na tri velika rizika za Evropu. 

Prvi je to što je Evropa zaboravila da bude zajednica, zatim odvajanje američke politike od evropskog projekta i jačanje snage Kina koja "jasno marginalizuje Evropu".

"Poslednjih 70 godina uspeli smo da ostvarimo malo geopolitičko, istorijsko i civilizacijsko čudo - političku jednačinu bez hegemonije koja omogućuje mir. Ali danas nas niz pojava stavlja u situaciju na ivici ponora", rekao je Makron.

On takođe vidi da se EU iscrpljuje oko Bregzita.

Objašjnavajući prvu navedenu opasnost Makron je rekao da je Evropa zaboravila da je zajednica i počela postepeno da se vidi kao tržište "sa teologijom koja je bila proširenje". On smatra da se tu radi o "dubokoj greški" jer je od 1990-ih Evropa smanjila "politički domet svog projekta".

Druga opasnost po njemu su SAD koje mada ostaju veliki saveznik EU, sada su okrenute drugde, gledaju ka Kini i američkom kontinentu. To je kako je rekao krenulo za vreme predsednika Baraka Obame, ali sada prvi put jedan američki predsednik, Donald Tramp "ne deli ideju evropskog projekta, američka politika se odvaja od tog projekta".

I konačno je naveo da uspotavljanje nove ravnoteže u svetu ide istovremeno sa nastankom, od pre 15 godina, jedne kineske sile koja stvara rizik bipolarizacije koja jasno marginalizuje Evropu.

I uz taj rizik dve svetske sile SAD i Kine dodaje se povratak autoritarnih snaga u susedstvu Evrope koji je takođe vrlo duboko slabe, rekao je Makron navodeći Tursku i Rusiju.

On je rekao da "duboko veruje" da ukoliko se Evropljani ne probude, ne postanu svesni te situacije i ne odluče da se suoče sa njom postoji veliki rizik da posle izvesnog vremena "Evropa geopolitički nestane, ili da u svakom slučaju više ne bude krojač svoje sreće".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side