26.03.2019 Beograd

Makron apeluje na Peking da poštuje jedinstvo EU, Si za zajedničko napredovanje Evrope i Kine

Makron apeluje na Peking da poštuje jedinstvo EU, Si za zajedničko napredovanje Evrope i Kine Foto: Beta / AP
Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je danas kineskog predsednika Si Đinpinga da "poštuje jedinstvo Evropske unije", dok se Si založio za "zajedničko napredovanje" Evrope i Kine.

"Imamo razlike (...) Niko od nas nije naivan", rekao je Makron na konferenciji za novinare sa kineskim predsednikom, a vezano za tvrdnje da Peking svojom investicionom politikom pravi razlike među evropskim zemljama.

Tokom posete Parizu, Si je danas imao sastanak sa Makronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

"Poštujemo Kinu i naravno da očekujemo od naših velikih partnera da i oni poštuju jedinstvo Evropske unije i vrednosti koje ona predstavlja", rekao je Makron posle sastanka.

I nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na veći "reciprocitet" u ekonomskim odnosima Kine i Evrope, posebno kada je u pitanju kineski projekat "Novi put svile".

"Novi put svile" je "veoma važan projekat" i "mi Evropljani želimo da imamo ulogu", rekla je Merkel, ali je dodala i da bi to trebalo da dovede do reciprociteta koji Evropljani teško nalaze.

Ovaj stav podržava i Junker. "Želeo bih (...) da evropske kompanije naiđu na isti stepen otvorenosti kao kineske kompanije u Evropi. Potpunu (otvorenost)", poručio je predsednik Evropske komisije.

Kineski predsednik izjavio je da Evropa i Kina "zajedno napreduju" i da su jedna drugoj "pozitivna konkurencija".

"Svakako postoje tačke oko kojih se ne slažemo, konkurencija, ali pozitivna konkurencija (...) Zajedno idemo ka napred", poručio je Si.

On je na konferenciji za novinare rekao da ne sme da se dopusti da se zbog nepoverenja stalno gleda unazad.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side