Makedonsko-grčka granica ponovo zatvorena
17.10.2011 Skoplje

Makedonsko-grčka granica ponovo zatvorena

Makedonsko-grčka granica ponovo zatvorena
Prelazi na makedonsko-grčkoj granici ponovo su zatvoreni zbog štrajka gračkih carinika.

Štrajk će, prema najavama, trajati do 21. oktobra i za to vreme će biti blokiran putnički i teretni saobraćaj. Ovo je četvrti štrajk grčkih carinika za mesec dana.

Grčki carinici su u petak započeli štrajk blokadom prelaza, osim za pešake, koji je trebalo da traje do 24. oktobra. Međutim, u noći između petka i subote odlučili su da ga prekinu posto je sud u Atini, na zahtev Ministarstva finansija, presudio da se radi o nezakonitom prekidu rada, a određene su kazne za sve one koji ne poštuju zakon u visisni od 1.000 evra. 

Kako su saopštile grčke pogranične vlasti, za vreme štrajka biće zatvoreni granični prelazi ka svim zemljama koje nisu članice EU, pa svi koji putuju u Grčku kroz Makedoniju mogu putovati preko Bugarske. 

Makedonske vlasti su izračunale da je tokom ove godine granica bila zatvorena 90 dana, a da se šteta procenjuje na 15 miliona evra.

Najviše primedbi su imali makedonski transporteri koji koriste solunsko pristanište za prenos robe. Sada im ostaju alternatvna pristaništva u Baru i Draču, koji su mnogo dalje od Solunskog.

Makedonski ministar finansija Zoran Stavreski izjavio je da makedonske vlasti ne mogu puno učiniti, a transporteri su zatražili od Makedonskog ministarstva spoljnih poslova da uputi protestnu notu grčkim vlastima. 

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side