Makedonija podeljena u dva tabora - za Gruevskog i za Zaeva
19.05.2015 | 08:25h ► 13:21h Skoplje

Makedonija podeljena u dva tabora - za Gruevskog i za Zaeva

Makedonija podeljena u dva tabora - za Gruevskog i za Zaeva Foto: Beta, AP
Lideri dve najveće partije iz vlasti i opozicije, VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i SDSM-a Zoran Zaev, u Strazburu danas razgovaraju sa predstavnicima EU o prevazilaženju političke krize u Makedoniji, a njihovi aktivisti rezultate tog susreta očekuju u dva tabora - ispred zgrada Sobranja i vlade.

Antivladin protest u subotu ispred zgrade vlade, koji je inicirala SDSM, a učestvlovalo još 14 stranaka među kojima i nekoliko manjih albanskih, i udruženja i sinoćnji miting podrške vladi i premijeru Nikoli Gruevskom ispred Sobranja slika su podeljene Makedonije.

Opozicija je održala obećanje i na poziv Zaeva grupa aktivsta od subote popodne "kampuje" ispred vlade gde će, kako tvrde, ostati sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

Posle sinoćnjeg provladinog mitinga, ispred Sobranja je takođe ostala grupa aktivista VMRO-DPMNE i oni tvrde da su tu da bi "sačuvali demokratiju", te da će tu i ostati sve dok opozicija ne odustane od zahteva da Gruevski podnese ostavku.

Ko će pobediti i šta će to značiti za Makedoniju pokazaće vreme, a za sada je izvesno da se rasplet neće dogoditi bez podrške i posredništva Evropske unije i međunarodne zajednice u celini

Tako su se nakon dva neuspešna sastanka u Skoplju, Gruevski i Zaev danas našli u Strazburu gde će razgovarati sa "trojkom" evroparlamentaraca i komesarom sa proširenje i susedstvo Johanesom Hanom.

Da je Makedonija značajna za EU pokazuje činjenica da su šefovi diplomatija država članica temu političke krize u toj državi stavili juče na dnevni red u Briselu iako to nije bilo predviđeno.

Formalnih zaključaka zato nema, ali poruka je jasna:

"Evropska unija pažljivo prati situaciju u Makedoniji i ohrabruje političke vođe da nastave dijalog uprkos činjenici da dva sastanka predstavnika četiri vodeće stranke nisu urodili plodom".

Portparolka Evropke komisije Maja Kocijančič rekla je da je značajno da na jučerašnjim protestima opozicione partije SDSM nije bilo incidenata.

"EU pažljivo prati situaciju u Makedoniji, uključujući jučerašnje proteste u Skoplju. Važno je da ljudi mogu slobodno da izraze svoje mišljenje. Juče, to je učinjeno na miran način. EU ističe značaj konstruktivnog dijaloga između političkih lidera, kao što je to bio slučaj na sastanku u četvrtak, i sa kojeg je proistekla jednoglasna podrška demokratskim vrednostima. Mi ohrabrujemo vođe da nastave putem takvog dijaloga", poručila je Kocijančić, prenela je agencija MIA

Politička kriza u Makedoniji traje od prošlih izbora, a intenzivirana je "aferom prisluškivanje", koju je polovinom februara ove godine pokrenuo Zaev s ciljem da kompromituje Gruevskog kao čoveka koji je umešan u kriminal i korupciju.

Situaciju su dodatno usložnili oružani sukobi u Kumanovu 9. maja, kada je poginulo osam policajaca i 10 terorista, a više njih je ranjeno odnosno privedeno. Tome je prethodila okupacija karaule Gošince.

Međunarodna zajednica od vlasti traži serioznu transparentnu istragu o tim događajima, a zapadni mediji u komentarima o političkoj situaciji žestoko kritikuju Gruevskog.

"Kada je stupao na funkciju, Gruevski je slavljen kao čovek promene koji će privatizovati privredu u državi, učiniti je zanimljivom na svetskom tržištu i povesti je u pravcu NATO i EU. Posle svega, on se i dalje pokazuje za nekog ko se žrtvuje za svoj narod”, navodi Zidojče cajtung.

List navodi da bi EU trebalo da obustavi novac za projekte u Makedoniji, kao i da pokrene potpuno međunarodno rasvetljavanje svih optužbi iznetih u slučaju prišluškivanja do, kako se navodi, pokolja u Kumanovu.

Za ostavku premijera i formiranje prelazne vlade do novih izbora navija i britanski Bi-Bi-Si, koji je antivladin miting nazvao uspešnim.

"Na ulice su izašli stari i mladi, muškarci i žene. Albanski orao vijorio se pored makedonskog sunca", preneo je Bi-Bi-Si.

Gruevski i Zajev su mitinge iskoristili za još jednu razmenu optužbi.

Zaev je Gruevskog nazvao "kukavicom" zbog načina na koji se obračunava sa neistomišljenicima, i "lopovom" jer je pokrao izbore.

Poručivši "Nikola - odlazi", Zaev je rekao da će Makedonija biti zajednička multietnička država svih naroda koji u njoj žive.

Rekao je i da od međunarodne zajednice očekuje pomoć tako što će se ona više angažovati u mirnom rešavanju političke krize u Makedoniji.

S druge strane, Gruevski je poručio da neće odstupiti i da neće dozvoliti da "mračne snage pobede".

Zaevu je poručio da je skup podrške vladi najbolji dokaz da nije uspeo da sruši vlast "montiranim snimcima i terorističkim bandama".

Gruevski je priznao da je tokom devet godina vlasti grešio, ali i upozorio da Makedonija ne može da ima Zaeva za premijera jer su ga vrbovale tajne službe kojima se stavio na raspolaganje.

 

Simpatizeri vlasti i opozicije kampuju u centru Skoplja

Nakon dva mitinga koja su u poslednja dva dana održana u Skoplju, za i protiv Nikole Gruevskog, ispred zgrada vlade i Sobranja ostali su aktivisti opozicionog SDSM-a, odnosno VMRO-DPMNE koji tvrde da će tu ostati dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Opozicija traži ostavku Gruevskog i formiranje prelazne vlade koja bi pripremila vanredne parlamentarne izbore.

Premijer odgovara da neće odstupiti.

Mile Ilijevski, jedan od građana koji su se okupili ispred Sobranja u znak podrške premijeru Gruevskom rekao je reporteru Tanjuga da će ovde ostati sve dok lider opozicije Zoran Zaev ne odustane od namere da destabilizuje državu.

"Na vlast se dolazi legitimnim putem, izborima, a ne kreiranjem veštačke krize, kao što to radi Zaev", kaže on.

Ilijevski tvrdi da će ispred makedonskog parlamenta ostati " i dan i noć", sve dok bude potrebno.

"Nijedna vlada nije napravila ovoliko, nećemo da dozvolimo da Zaev preuzme vlast", kategoričan je on.

Dejan Arsovski kaže da građani koji su u šatorima ispred zgrade vlade hoće da dokažu istinu o Makedoniji koja je snažna i ima jakog premijera sa jasnom vizijom i programom koji se realizuje.

"Mi ostajemo ovde da kažemo stop kriminalu. Zaev je kriminalac i neka dođe da nam objasni kako misli da bude premijer kada ima presudu da je kriminalac", rekao je on za Tanjug.

Na ovom mestu će, kako tvrdi, ostati sve dok Zaev ne prestane da manipuliše lažnim optužbama koje iznosi na račun Gruevskog, posebno kroz objavljivanje medijskih bombi.

Pristalice Zaeva ispred zgrade Vlade Makedonije kampuju već četvrti dan. I oni tvrde da se odatle neće skloniti dok Gruevski ne podnese ostavku.

 

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side