Makedonac pljačkao Hrvate preko Afrike
06.08.2012 Skoplje

Makedonac pljačkao Hrvate preko Afrike

Makedonac pljačkao Hrvate preko Afrike
Jedan Makedonac je poharao bankovne račune građana Hrvatske, a koliki novac je uspeo da izvuče sa kreditnih kartica se istražuje.

 

Pedesetšestogodišnji državljanin Makedonije, čiji identitet nije saopšten, uhapšen je na širem splitskom području pod sumnjom da je jula prošle godine na bankomatu OTP banka Zadar u Makarskoj postavio uređaj za snimanje magnetnih zapisa sa platnih kartica „skimer“ i kameru sa kojih je prikupljao podatke o brojevima računa većeg broja platnih kartica, uključujući  i PIN-kodove klijenata.

Pretresom njegovog vozila nađeno je 14 „skimera“, što je najveća zaplena tih uređaja u Hrvatskoj.

Otkrivena su i četiri prilagodljiva dela bankomata za izlaz novca sa ugrađenim mikro kamerama, maske bankomata sa otvorom za mikro kameru, više elektronskih sklopova za izradu „skimera“, USB kablova i druge prateće opreme.

Podatke koje je dobio sa bankomata u Makarskoj prošlog leta makedonski prevarant je koristio za izradu lažnih kartica i podizanje novca u Tanzaniji, Keniji, Mozambiku i SAD.

Do sada je utvrđena šteta OTP banke Zadar od 14.629 kuna ili 1.950 evra, koliko se skinuto sa računa dva hrvatska državljanina ali policija veruje da je šteta daleko veća.

Krađu su otkrili zaposleni u banci u Makarskoj, koji su se začudili što se pare povlače iz afričkih zemalja i alarmirali policiju.

 

autor: S. Pejčinovski izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side