06.12.2018 Moskva

Maduro: Rusi će investirati šest milijardi dolara u Venecuelu

Maduro: Rusi će investirati šest milijardi dolara u Venecuelu Foto: Beta, AP
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je danas u Moskvi gde se nalazi u poseti da će Rusi investirati šest milijardi dolara u naftni i rudarski sektor u Venecueli, zemlji pogođenoj dubokom ekonomskom krizom.

Maduro je rekao za državnu televiziju Venecuele da su ova dva dana u Moskvi bila intenzivna i da su dobili garancije da će u naftni sektor biti investirano više od pet milijardi dolara i postigli ugovore vredne više od milijardu dolara vezane za rudnu eksploataciju.

Maduro je otputovao u Moskvu u ponedeljak uveče neposredno pošto je primio svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana u Karakasu. On pokušava da dobije podršku svojih saveznika nešto više od mesec dana od početka drugog mandata, pošto nailazi na osude većeg dela međunarodne zajednice.

"Mi podržavamo vaše napore da postignete socijalni mir i sve vaše akcije namenjene usklađivanju odnosa s opozicijom. I naravno osuđujemo sve akcije koje su očigledno terorističke, sve pokušaje menjanja situacije silom", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin juče na početku sastanka s Madurom u svojoj zvaničnoj rezidenciji blizu Moskve.

Maduro nije dao datum za ruske investicije ali je objasnio da te investicije u naftnom sektoru biti u obliku zajedničkih rusko-venecuelanskih kompanija, s ciljem da se poveća proizvodnja Venecuele na gotovo milion barela nafte dnefno.

Proizvodnja nafte u Venecueli je pala poslednjih godina sa 3,2 miliona barela dnevno na 1,1 milion barela dnevno, prema Organizaciji zemalja izvoznika nafte (Opek).

U septembru Maduro je već najavio da će Venecuela povećati proizvodnju namenjenu Kini na milion barela nafte dnevno, što bi zahtevalo investicije od oko pet milijardi dolara, prema proceni stručnjaka.

Venecuela koja dobija 96 odsto svojih prihoda od nafte pogođena je nedostatkom deviza zbog čega je zapala u tešku krizu i velike nestašice. Međunarodni monetarni fond predviđa inflaciju od 1.300.000 posto za 2018. godinu i 10.000.000 posto 2019. godine.

Rusija koji je drugi kreditor Venecuele posle Kine već je dala finansijsku injekciju Venecueli reprogramiranjem dela dugova Karakasa Moskvi u novembru.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side