Mađarski premijer produžio mere karantina
09.04.2020 Beograd

Mađarski premijer produžio mere karantina

Mađarski premijer produžio mere karantina Foto : Beta/AP/ Zoltan Balogh
Mađarski premijer Viktor Orban, kojem su nedavno proširena ovlašćenja u sklopu vanrednog stanja, izjavio je večeras da se do daljeg produžavaju mere karantina uvedene u martu u borbi protiv širenja koronavirusa.

Mere karantina, kojima se zabranjuje izlazak osim za odlazak na posao, u kupovinu osnovnih namirnica, ili na vežbe, trebalo je da traju 11. aprila. 

"Produžavamo mere ograničenog kretanja i to produžujemo na neodređeno vreme", rekao je Orban u video poruci postavljenoj na Fejsbuku. 

Mađarski premijer je rekao da će svake nedelje biti razmotrene te mere u skladu sa trenutnom situacijom. 

Orban je pozvao Mađare da poštuju mere karantina tokom Uskršnjih praznika, da izbegavaju okupljanja i drže fizičko odstajanje. 

Mađarski premijer je ovlastio gradonačelnike da donose i restriktivnije mere, ako je to potrebno. 

Mađarski premijer Viktor Orban prošle nedelje je od parlamenta dobio proširena ovlašćenja, nakon usvajanja zakona prema kojem vlada može da upravlja zemljom uredbama i može u nedogled da produžava vanredno stanje bez prethodne konsultacije sa parlamentom. 

Evropska unija, SAD i mnoge druge zemlje pozvale su mađarske vlasti na uzdržanost i poštovanje vladavine prava, izražavajući zabrinutost da bi takva ovlašćenja mogla da ugroze suštinske principe demokratije.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side