Madjarski premijer ponovo kritikovao EU i EPP
04.02.2020 Rim

Madjarski premijer ponovo kritikovao EU i EPP

Madjarski premijer ponovo kritikovao EU i EPP Foto: Beta / Petr David Josek
Mađarski premijer Viktor Orban danas je ponovo kritikovao Evropsku uniju (EU) i Evropsku narodnu partiju (EPP) čiji je član ali i dalje suspendovan.

"Imamo teškoća sa EU, a te teškoće potiču zbog različitog pristupa o načinu izgradnje Evrope", rekao je Orban u Rimu gde je učestvovao na konferenciji evropske ekstremne desnice.

Prema njegovim rečima, postoje dva pristupa. Prvi, za koji se on zalaže, jeste izgradnja Evrope "odozdo, što podrazumeva vrstu saradnje nacija". Drugi pristup je gradnja Evrope "odozgo, sa federalističkim pristupom, koji se ne dopada suverenim državama", rekao je Orban.

Mađarski premijer je rekao da postoji konkurencija između ta dva pristupa i da se to dešava na svakodnevnom nivou unutar EU.

Orban je kritikovao i odluku EPP, koja u ponedeljak odlučila da produži suspenziju mađarske vladajuće stranke Fides.

"Mi smo crna ovca te zajednice (EPP). Problem je taj što EPP želi po svaku cenu da bude deo struktura na vlasti u EU", rekao je Orban.

Na skupu u Rimu je bila Marion Marešal, bivša poslanica francuske ekstremne desnice koja se zvanično povukla iz politike. Konferenciji nije prisustvovao predsednik italijanske stranke Lige Mateo Salvini, koji je pozvan ali su organizatori na kraju rekli da neće doći.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side