Mađarska zatvara tranzitne zone za tražioce azila na granici sa Srbijom
21.05.2020 Budimpešta

Mađarska zatvara tranzitne zone za tražioce azila na granici sa Srbijom

Mađarska zatvara tranzitne zone za tražioce azila na granici sa Srbijom Foto: Beta/AP/Pablo Gorondi
Mađarska vlada je saopštila da danas zatvara tranzitne zone na granici sa Srbijom u kojima su migranti držani do donošenja odluke o njihovom zahtevu za azil.

 


Kabinet mađarskog premijera Viktora Orbana objavio je da će oko 280 tražilaca azila danas biti prebačeno u prihvatne centre u unutrašnjosti zemlje.

Orbanov šef kabineta Gergelji Guljaš kazao je da će oni koji žele da apliciraju za azil ubuduće morati da obrazlože zahtev u mađarskim diplomatskim misijama.

Odluka Orbanove vlade o zatvaranju tranzitnih zona usledila je posle prošlonedeljne presude Evropskog suda pravde da je držanje tražilaca azila u njima vid pritvora i da ne sme da traje duže od četiri nedelje.

Mađarska je duž granice sa Srbijom i Hrvatskom izgradila ogradu sa bodljikavom žicom, a kasnije i dve tranzitne zone na granici sa Srbijom, u vreme migrantske krize 2015. godine, kada je oko 400.000 ljudi prošlo kroz Mađarsku na putu ka Zapadnoj Evropi.

Mere su donete u okviru Orbanove sve strože antimigrantske politike.

Tranzitne zone izgrađene od kontejnera za prevoz robe često su kritikovale grupe za zaštitu ljudskih prava iz Mađarske i sveta.

One su se između ostalog žalile što se tražioci azila u tranzitnim zonama, uključujući porodice s malom decom, drže u uslovima nalik zatvorskim, i zbog česte odluke da se hrana ne daje odraslim osobama čiji je zahtev za azil odbijen, a koje su ostale u tranzitnoj zoni do okončanja žalbenog postupka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side