Mađarska ponovo kritikovala EU zbog izveštaja o stanju vladavine prava
01.10.2020 Budimpešta

Mađarska ponovo kritikovala EU zbog izveštaja o stanju vladavine prava

Mađarska ponovo kritikovala EU zbog izveštaja o stanju vladavine prava Foto: Beta / AP
Mađarska vlada je danas ponovo kritikovala izveštaj Evropske unije o stanju vladavine prava i demokratije u toj zemlji i navela da više neće pregovarati s potpredsednicom Evropske komisije (EK) za vrednosti i transparentnost Verom Jurovom.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana optužio je Evropsku komisiju (EK) da primenjuje "dvostruke standarde" prema članicama tog bloka 27 zemalja.

"Najnoviji izveštaj EK o vladavini prava pokazuje da ne možemo da govorimo o vladavini prava, već o vladavini ucene", rekao je novinarima Orbanov šef kabineta Gergelji Guljaš.

U izveštaju koji je EK juče objavila navodi se da procesuiranje korupcije na visokom nivou u Mađarskoj "ostaje veoma ograničeno" i ukazuje na sporne zakone kojima se podrivaju medijske, akademske i verske slobode, kao i prava manjina.

Mađarska je često na meti kritika EU zbog populističkih politika Orbanove vlade.

Uoči objavljivanja izveštaja, potpredsednica EK Vera Jurova rekla je da Orban "uspostavlja bolesnu demokratiju".

"Plašim se da bi ljudi u Mađarskoj jednog dana mogli da shvate da su poslednji održani izbori bili i poslednji slobodni izbori u toj zemlji", kazala je Jurova za nemački nedeljnik Špigel.

Guljaš je njene komentare opisao kao "krajnje uvredljive", naveo da Mađarska više neće pregovarati s njom u bilateralnim odnosima i zatražio da ona bude zamenjena.

"Pozicija mađarske vlade je da EU ne može da ima lidere koji govore bez poštovanja, i čak sa prezirom, o bilo kojoj državi članici Unije, a naročito o njenim građanima", kazao je Orbanov šef kabineta.

Mađarska ministarka pravde Judit Varga rekla je juče da je izveštaj EK o vladavini prava "apsurdan i netačan" i da "ne može da bude osnova dublje rasprave u Evropskoj uniji".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side