London odložio objavu izveštaja o Rusiji, sumnje u veze Kremlja i konzervativaca
14.11.2019 Vašington

London odložio objavu izveštaja o Rusiji, sumnje u veze Kremlja i konzervativaca

London odložio objavu izveštaja o Rusiji, sumnje u veze Kremlja i konzervativaca Foto: Beta/AP/Stefan Rousseau/Pool Photo
Vlada Velike Britanije odbila je da objavi izveštaj koji je istraživao mešanje Rusije u njen demokratski proces, uprkos pozivima da se izveštaj objavi pre opštih izbora zakazanih za 12. decembar, prenosi danas Glas Amerike (VOA).


Izveštaj parlamentarnog odbora za obaveštajne poslove i bezbednost sačinjen je pre više meseci, a predsednik odbora je izjavio da je dokument spreman za objavljivanje.

Odlaganje podstiče sumnju da bi izveštaj mogao da bude štetan za vladajuću Konzervativnu partiju, navodi VOA.

U izveštaju su navedeni rezultati istrage o optužbama da je Moskva pokušala da se umeša u britansku demokratiju, uključujući referendum o napuštanju Evropske unije 2016. i opšte izbore 2017. Izveštaj je završen u martu, ali je vlada odložila njegovo objavljivanje do posle izbora.

"U nedostatku izveštaja, zbog odlaganja, glasine i nagađanja se šire", kaže Endru Foksal, stručnjak za Rusiju u Društvu "Henri Džekson".

Postoji mogućnost da bi izveštaj mogao da naglasi vezu Rusije i vladajućih konzervativaca.

Konzervativci odbacuju tvrdnje da bi izveštaj mogao da bude neprijatan.

"Nema dokaza koji bi sugerisali da su Rusija ili Kremlj bili uspešno angažovani u mešanje u naš izborni proces", rekao je visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Kristofer Pinčer.

Vlada naglašava da se čeka da izveštaj prođe bezbednosnu proveru, ali predsedavajući odbora koji ga je sačinio Dominik Griv kaže da je izveštaj već dobio dozvolu za objavljivanje.

Poslanici opozicije, mešu kojima i ministarka spoljnih poslova u senci Emili Tornberi, tvrde da je u pitanju zavera.

U SAD, Malerova istraga zaključila je da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. Hilari Klinton, koja je izgubila od Donalda Trampa, dovela je u pitanje odluku britanske vlade.

"Zapanjena sam zbog činjenice da britanska vlada neće da objavi izveštaj o ruskom uticaju, zato što svaka osoba koja glasa u zemlji ima pravo da vidi izveštaj pre održavanja izbora", rekla je Klinton.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson odbacio je sumnje da je izveštaj štetan za njegovu partiju i najavio da će biti objavljen posle izbora.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja