London će dozvoliti stranim studentima ostanak dve godine posle diplomiranja
11.09.2019 London

London će dozvoliti stranim studentima ostanak dve godine posle diplomiranja

London će dozvoliti stranim studentima ostanak dve godine posle diplomiranja Foto: pixabay.com
Velika Britanija će dozvoliti stranim studentima da ostanu dve godine na njenoj teritoriji posle sticanja diplome da bi zadržala "najbolje talente" posle Bregzita, saopštila je danas britanska vlada.

"Radi se o regrutovanju i zadržavanju najboljih međunarodnih talenata ali takođe o podsticanju budućeg napredovanja u nauci, tehnologiji i istraživanju", rekla je ministrarka za kompanije i industriju Andrea Lidsam za radio Bi-Bi-Si (BBC).

Lidsam je rekla da predviđaju da povećaju broj stranih studenata za 30 odsto da bi stigli do 600.000 do 2030. godine.

Po njenim rečima jedan od načina da se to postigne jeste da im se dozvoli da rade dve godine posle dobijanja diplome jer je u interesu Velike Britanije da "privuče najbolje i najbrilijantnije" ljude iz celog sveta.

Ministarka je rekla da je ambicija njene zemlje posle Bregzita da vlada može da definiše svoju migratornu politiku. Umesto da bude otvorena samo za slobodu kretanja sa EU Velika Britanija će moći da profitira od talenata iz celog sveta što je za nju ogromna prednost, rekla je ministarka.

Po sadašnjim propisima strani studenti mogu da ostanu u zemlji do četiri meseca posle završetka studija. Nova pravila treba da stupe na snagu za studente koji počinju studiranje iduće godine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side