Lideru EU na samitu odlučuju o budžetu za narednih sedam godina
20.02.2020 Brisel

Lideru EU na samitu odlučuju o budžetu za narednih sedam godina

Lideru EU na samitu odlučuju o budžetu za narednih sedam godina Foto: Beta, AP / Olivier Matthys
Lider Evropske unije (EU) danas su pokazali nesuglasice na samitu posvećenom budžetu za narednih sedam godina, zbog čega je neizvesno da će zvaničnici na tom vanrednom sastanku postići dogovor.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je po dolasku u Brisel da put ka pronalasku rešenja i postizanju dogovora može da traje nekoliko sati ili nekoliko dana.

"Postoje velike razlike koje je potrebno rešiti. Nismo zadovoljni sadašnjom situacijom", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Pre sedam godina je bilo potrebno organizovanje dva samita kako bi se postigao dogovor o višegodišnjem budžetu.

Istupanje Velike Britanije iz članstva u EU je dodatno zakomplikovalo situaciju, jer će budući budžet za period 2021-2027 biti bez britanskog doprinosa koji je za aktuelni sedmogodišnji budžet iznosio između 60 i 75 milijardi evra. Velika Britanija je bila druga po uplatama u budžet, posle Nemačke.

Lideri EU traže kompromis na globalnom nivou budžeta. Predloženo je nešto više od 1.000 milijardi evra, a novac bi bio raspoređen između ostalog za poljoprivredu, pomoć osetljivim područjima, borbi protiv klimatskih promena i digitalizaciji.

Zvaničnici treba da se dogovore i o iznosu za određene sektore predviđene budžetom.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side