21.03.2019 Brisel

Lideri EU večeras i sutra o eventualnom odlaganju Bregzita za 22. maj

Lideri EU večeras i sutra o eventualnom odlaganju Bregzita za 22. maj Foto: Beta / AP
Lideri Evropske unije (EU) na samitu večeras i sutra u Briselu razmatraju predlog o odlaganju datuma Bregzita za 22. maj, pod uslovom da britanski poslanici naredne nedelje odobre sporazum o razlazu koji su ranije postigli London i Brisel, a britanski parlament dva puta odbacio, javila je agencija Frans pres.

Osam dana od predviđenog istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, 29. marta, britanska premijerka Tereza Mej je zatražila odlaganje do 30. juna kako bi imala vremena da ubedi poslanike da usvoje sporazum.

Mnogi u EU su ocenili da je odlaganje do 30. juna suviše dug period. U nacrtu zaključaka samita u čiji je uvid imala agencija AFP, lideri 27 zemalja Unije će navesti da odlaganje Bregzita može da bude do 22. maja, odnosno uoči izbora za Evropski parlament, koji je zakazan od 23. do 26. maja.

"Evropski savet se obavezuje da prihvati odlaganje do 22. maja 2019. godine pod uslovom da Predstavnički dom (britanskog parlamenta) naredne nedelje usvoji sporazum", navodi se u nacrtu zaključaka.

U tekstu se dodaje da odlaganje posle tog datuma nije moguće pošto Velika Britanija nema nameru da na svom tlu organizuje izbore za Evropski parlament.

Izvori bliski samitu rekli su Frans presu da se o pojedinim formulacijama u zaključcima još pregovara.

Evropska komisija je ranije upozorila na "ozbiljne pravne i političke posledice" po EU ako odlaganje Bregzita bude posle evropskih izbora. Velika Britanija bi onda bila u obavezi da organizuje na svom tlu izbore za Evropski parlament iako bi istupila iz članstva u EU pre konstitutivne sednice EP u julu.

Izvori bliski samitu dodali su da je premijerka večeras na samitu liderima održala govor od oko sat vremena i da su joj mnogi postavljali pitanja.

U Briselu se danas nalazi i lider glavne britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin koji se sastao sa glavnim evropskim pregovaračem za Bregzit Mišelom Barnijeom. Detalji tog razgovora nisu saopšteni.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side