Lideri EU usvojili Strategijski program, teška rasprava o novim čelnicima Unije
20.06.2019 Brisel

Lideri EU usvojili Strategijski program, teška rasprava o novim čelnicima Unije

Lideri EU usvojili Strategijski program, teška rasprava o novim čelnicima Unije Foto: Beta / AP
Lideri Evropske unije večeras su u Briselu usvojili Strategijski program 2019-2024 za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda, a teška rasprava vodi se oko izbora novih čelnika, naročito Evropske komisije, kao i Evropskog saveta, Evropske centralne banke i Evropskog parlamenta.

Izvori na zasedanju preneli su novinarima da šefovi država ili vlada EU žele da u tome imaju ključnu ulogu, ali i da ujedno obezbede podršku u Evropskom parlamentu, gde nijedna grupacija političkih stranaka na nedavnim izborima nije dobila veću prednost.

Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Vebera, iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sad ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timermans i liberala-centra Margret Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK daju i drugim ličnostima.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je bio vrlo nenaklonjen Veberu, izjavio je da Francuska želi "konstruktivno rešenje i najbolji tim za Evropu", uz opasku da su kandidati partijskih grupacija u EP "vrsta evropske fikcije, jer nemaju demokratski legitimitet".

Rasprava na samitu mogla bi da bude produžena i sutra pre podne.

U Strategijskom programu 2019-2024 kao prioriteti su postavljeni: zaštita građana i sloboda, razvitak snažne ekonomske baze, izgradnja klimatski čiste, zelene, poštene i socijalne Evrope, kao i pospešenje evropskih interesa i vrednost na svetskoj ravni.

U Strategiji se navode mere za jačanje bezbednosti na spoljnim granicama EU i nadzor migracije, obezbeđenje više sredstava za suzbijanje dezinformacija štetnih po demokratiju, kao i bolje usaglašena industrijska politika, istraživanje i ulaganja u digitalne tehnologije.

Zvaničnici na zasedanju su preneli da je oko cilja da EU snažno ojača zaštitu od nepovoljnih klimatskih promena zbog zagađenja prirodne sredine postignut minimalan dogovor, jer su se članice sa istoka EU tome usprotivile s obrazloženjem da to za njih znači prevelike troškove.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side