24.06.2018 | 18:04h ► 18:33h Brisel

Lideri EU na mini-samitu o problemu migracija

Lideri EU na mini-samitu o problemu migracija Foto: Pixabay
Lideri Evropske unije (EU) nastavili su danas s međusobnim kritikama o rešavanju pitanja prijema migranata uoči početka mini-samita u Briselu posvećenom pronalalaženju "evropskog rešenja" za problem migracija koji potresa Evropu.

Reagujući na nedavne kritike Italije na račun Francuske, predsednik Emanuel Makron izjavio je po dolasku u Brisel da njegova zemlja "ne prima nikakve lekcije od drugih" po pitanju rešavanja pitanja migracija.

"Mi nikada ne zaboravljamo koje su naše vrednosti. To je neprihvatljivo u ovom trenutku", rekao je Makron, prenela je agencija Frans pres.

Problem je nastao oko podela ko bi trebalo da preuzme odgovornost za migrante, koliko dugo bi trebalo zemlje da ih zbrinu i šta može da se učini da bi se pomoglo zemljama Unije koje su najteže pogođene migracijama, poput Italije i Grčke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel će nastojati na mini-samitu da s liderima EU postigne dogovor o zajedničkom pristupu prilivu migranata i izbeglica, mada su za sada mali izgledi o dogovoru o kojem će raspravljati na formalnom samitu lidera EU zakazanom 28. i 29. juna.

Sama kancelarka Merkel rekla je da ne očekuje postizanje "potpunog dogovora".

Ona je po dolasku u Brisel rekla da na današnjem skupu treba razmotriti "kako jedni drugima pomoći bez očekivanja" odluka svih 28 članica Unije.

Italijanski premijer Đuzepe Konte sa svoje strane je rekao da će na mini-samitu predstaviti svoju strategiju za migracije ne precizirajući detalje, samo je naveo da plan smatra "efikasnim i održivim", prenela je agencija AP.

Španski premijer Pedro Sančes optužio je novu populističku vladu u Italiji da je "anti-evropska" u primeni politike migracije i da gleda jedino svoje nacionalne interese umesto da jača jedinstvo unutar EU.

Sančes je dodao da mnoge zemlje unutar Unije ipak nisu pomogle Italiji koja se suočava s velikim prilivom migranata.

Ideja za današnji sastanak nastala je tokom nedavno održanog francusko-nemačkog samita u Mezebergu.

Na mini-samitu učestvuju Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, Malta, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Slovenija i Hrvatska.

Zemlje Višegradske grupe, Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka, odbacile su mogućnost učešća.

Budući da je reč o neformalnom skupu, neće biti završne konferencije niti zajedničke izjave.

 

Centri za migrante u Africi i na Balkanu - predložili u Briselu neki od lidera EU

Nekoliko lidera Evropske unije (EU) podržalo je danas plan za uspostavljanje prihvatnih centara u severnoj Africi i na Balkanu za migrante.

U tim centrima bi se utvrđival da li ti migranti imaju pravo na azil, prenela je agencija AP.U vreme rastućih tenzija oko prijema i preraspodele migranata u EU, u Briselu se danas održava mini-samit 16 zemalja EU u pokušaju nalaženja "evropskog rešenja" za taj problem.

Po podacima UN, 40.000 ljudi stiglo je morem u Evropu ove godine, od čega 16.000 u Italiju, 12.000 u Grčku i 12.000 u Španiju.

Podstaknuti sporazumom s Turskom kojim je smanjen priliv migranata u Evropu, lideri EU sada razmatraju mogućnost otvaranja centara u severnoj Africi - u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeru i Tunisu.

Prema tom planu, prihvatni centri bi bili otvoreni i u Albaniji.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će se u tome sarađivati sa zemalja van EU koroz koje migranti prolaze. Makron je pomenuo Libiju i druge afričke zemlja, kao i Balkan.

Po njegovim rečima, priliv migranata u EU je znatno opao, ali je u EU "politička kriza" zbog tog problema.

Premijeri Danske, Belgije i Luksemburga takođe su podržali plan o prihvatnim centrima van EU, ali su istakli potrebu poštovanja međunarodnog prava.

Na neformalnom mini-samitu učestvuju Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, Malta, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Slovenija i Hrvatska.

Mini-samit predstavlja pripremu za samit lidera EU 28. i 29. juna, na kojem se, prema prvim ocenama, ne očekuje postizanje konačnog dogovora o rešavanju problema migracije zbog nesuglasica među članicama od kojih srednbjeevropske bijkotuju današnji sastanak u Briselu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side