17.05.2018 | 10:50h ► 11:55h Sofija

Lideri EU i Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji, Han optimista

Lideri EU i Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji, Han optimista Foto: Beta/AP/Virginia Mayo
Čelnici EU i Zapadnog Balkana okupili su se danas u Sofiji na samitu koji bi prvi put posle Soluna 2003. trebalo da potvrdi evropsku perspektivu regiona.


Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je očekivanje da će današnji samit EU i Zapadnog Balkana dati novi zamah evropskoj perspektivi regiona.

U izjavi novinarima pre početka Samita u Sofiji, Han je rekao da je optmisita i da nova strategija EU za proširenje na Zapadni Balkan jasno naglašava da postoji perspektiva za sve, na osnovu pojedinačnih zasluga.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je ocenio da je moguće da Srbija i Crna Gora do 2025. postignu dogovor o članstvu u EU.

Pored Hana i Tajanija na samitu lidera zemalja članica EU i zapadnobalkanske šestorke (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija) učestvuju i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i šefica diplomatije Federika Mogerini.

Srbiju na samitu predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Vučić je jutros razgovarao sa Johanesom Hanom koji je posle sastanka na Tviteru napisao da "Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost".

Na inicijativu Federike Mogerini juče je održan i zajednički sastanak Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija posle kojeg je iz Evropske komisije saopšteno da u dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu treba da bude ostvaren definitivni napredak kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim aspiracijama.

Zbog učešća Kosova na samitu sa liderima Zapadnog Balkana u Sofiji ne učestvuje španski premijer Marjano Rahoj, ali će Španija biti zastupljena na nižem nivou a prihvatiće, kako se očekuje, i zajedničku deklaraciju koja bi trebalo bi da bude usvojena na kraju skupa.

U nacrtu tog dokumenta u koji je Beta imala uvid, EU potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i odlučna je da intenzivira svoj angažman na svim nivoima kako bi podstakla političku, ekonomsku i socijalnu transformaciju regiona, uključujući kroz veću pomoć na osnovu opipljivog napretka u vladavini prava i socio-ekonomskim reformama.

U dokumentu se navodi da EU pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana evropskim vrednostima i principima i viziji snažne, stabilne i ujedinjene Evrope.

Takođe EU pozdravlja opredeljenost partnera iz regiona za demokratiju i vladavinu prava, posebno kod borbe protiv korupcije, dobre uprave, kao i za poštovanje ljudskih prava i prava manjina.

 

Han: U Sofiji i o šest inicijativa za Zapadni Balkan

Evropski komesar za proširenje Johanes Han najavio je nove podsticaje za Zapadni Balkan koje bi trebalo da pomognu u transformaciji regiona, boljoj povezanosti i pomirenju.

Han je za Dojče vele (Deutsće Welle - DW) u Sofiji - gde učestvuje na Samitu EU - Zapadni Balkan rekao da Brisel planira finansiranje desetine novih projekata podeljenih u šest grupa. Reč je o šest inicijativa pomenutih u Strategiji EU za Zapadni Balkan objavljenoj u februaru, vrednih više stotina miliona evra.

"Nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nije još dovoljna zrela za EU, ali mora se iskoristiti trenutak i diskusija o reformama zadržati u centru pažnje", rekao je Han.

Predstavljajući nove inicijative Evropske komisije koje potencijalnim članicama treba da daju dodatni elan, Han je rekao da će sve zemlje regiona dobiti podsticaje u segmentu jačanja vladavine prava, uključujući tu i čvršću kontrolu sprovođenja reformi.

Druga inicijativa ima za cilj da pojača angažman u delu bezbednosti i migracija tako što će, između ostalog, Europol slati oficire za veze u region.

Zapošljavanje i socijalne reforme biće dopunski finansirane iz budžeta Komisije i to delom kroz podršku start-ap firmama, kroz veću dostupnost sredstava za istraživanje i inovacije, kao i ulaganjem razvoj Regionalne ekonomske zone.

Han je izrazio očekivanje da će ta Regionalna zona, biti uspostavljena do sredine sledeće godine.

Inicijative za digitalnu agendu i veću povezanost u regionu biće finansirane s više od 200 miliona evra.

U prvom segmentu planirano je smanjenje troškove za roming, poboljšanje širokopojasnog interneta, razvoj eVlade, eNabavke i eZdravlja, kao i digitalizacija industrije.

U drugom segmentu – povezanost – planira se veće finansiranje u oblastima transporta i energetike, a prema kalkulacijama ta pomoć bi do 2020. godine trebalo da dostigne sumu od 2,4 milijarde evra.

Šesta inicijativa odnosi se i na pomirenje i dobrosusedske odnose, a u njoj bi trebalo posvetiti više pažnje tranzicionoj pravdi, problemu nestalih osoba i većoj saradnji u oblastima obrazovanja, kulture, mladih i sporta.

Han je za Dojče vele rekao i da je datum pomenut u Strategiji Evropske komisije – 2025. godina – za potencijalno članstvo Srbije i Crne Gore u EU "za sada daleko od ostvarenja".

On je dodao da bi zemlja koja bi ušla u punopravno članstvo 2025, morala da završi pregovore najkasnije 2023. godine.

Han je rekao i da za Srbiju jedan od glavnih problema ostaje postizanje "pravno obavezujućeg dogovora" sa Kosovom.

Kada je reč o Makedoniji i Albaniji koje se nadaju da će do kraja juna dobiti datum za početak pregovora Han je rekao da će u slučaju Makedonije to zavisiti od rešenja spora oko imena sa Grčkom.

Prema njegovim rečima najveći izazov u regionu i dalje ostaje Bosna i Hercegovina, ali i tamo je – ukoliko postoji politička volja – moguć napredak, u prvom redu kroz reformu komplikovanog političkog sistema.

Han je rekao i da glavni problemi svih zemalja – pored bilateralnih – ostaju vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal dodajući da "neke zemlje problem vladavine prava ne shvataju ozbiljno".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side