23.02.2018 | 13:38h ► 15:04h Brisel

Lideri EU danas o evropskom budžetu posle Bregzita

Lideri EU danas o evropskom budžetu posle Bregzita Foto: pixabay
Evropski lideri se sastaju danas u Briselu kako bi raspravljali o budžetu Evropske unije posle Bregzita.Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, bivša evropska komesarka za budžet, rekla je da će na sastanku biti reči o planovima Unije u trenutku kada predlaže nov višegodišnji budžet za period posle izlaska Velike Britanije iz članstva.

Ona je rekla da će verovatno početi višemesečna rasprava o budžetu i da je pred liderima Unije izbor – "ili da povećaju budžet i pronađu nova sredstva, evropska sredstva ili poreze, ili da svedu neke druge stare programe".

Planirani izlazak Britanije iduće godine značio bi 12 milijardi evra manje u budžetu EU na godišnjem nivou.

Britanija se složila da plati svoj udeo u budžetu do 2020. godine.

 

Junker šaljivo rekao da bi bilo drugačije da je on britanski premijer

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker našalio se danas na račun nesigurnosti Velike Britanije o budućim odnosima s Evropskom unijom, rekavši da bi bilo dobro za Britance da im je on premijer.

Junker je odgovorio na pitanje novinara u Briselu o sastanku britanske premijerke Tereze Mej s njenim ministrima juče kod Londona na kojem su britanski zvaničnici razgovarali o budućim odnosima sa EU posle istupanja iz njenog članstva (Bregzit).

"Nisam britanski premijer. Bilo bi dobro da jesam, ali nisam", rekao je Junker sa osmehom po dolasku u Brisel na sastanak EU o Bregzitu.

"Komentarisaću rezultate sastanka britanske premijerke kada budem dobio tačan zaključak tog razgovora", rekao je Junker novinarima na engleskom i dodao potom na francuskom da je na britanskoj vladi i parlamentu da odgovore na sva pitanja koja se postavljaju u njihovoj zemlji.

Kako je danas saopšteno u Londonu, Tereza Mej će 2. marta predstaviti svoju viziju partnerstva sa EU posle Bregzita, koji treba da počne 29. marta 2019, tačno dve godine od pokretanja postupka izlaska.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side