29.04.2019 Bejrut

Lider Islamske države se pojavio u videu prvi put posle pet godina

Lider Islamske države se pojavio u videu prvi put posle pet godina Foto: Beta / AP
Lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi pojavio se prvi put posle pet godina u video snimku, priznao poraz ekstremista u poslednjem uporištu te grupe u Siriji, ali je i najavio da predstoji "dugačka bitka".

Obaveštajna grupa SITE saopštila je da je al-Bagdadi u videu govorio i o uskršnjim napadima u Šri Lanki u kojima je poginulo više od 250 ljudi. Islamska država preuzela je odgovornost za te napade.

Al-Bagdadi je priznao da je Islamska država izgubila rat u sirijskom selu Baguzu koje su u martu zauzele Sirijske demokratske snage koje imaju podršku SAD.

On je dodao da je bitka za Baguz pokazala "varvarstvo i brutalnost" Zapada i "hrabrost, postojanost i otpornost nacije islama".

"Zapravo, bitka islama i njegovog naroda protiv krstaša i njihovih sledbenika je dugačka bitka", rekao je al-Bagdadi.

U videu objavljenom danas na propagandnom sajtu ekstremista ;Al-Furkan ;al-Bagdadi sedi na podu u bež prsluku i ima veliku sivu i crvenu bradu, a pored njega je, kako se čini, automatska puška.

To je prvo pojavljivanje lidera Islamske države u videu otkako je 2014. godine održao propoved u džamiji al-Nuri u iračkom gradu Mosulu. On je tada pozvao muslimane širom sveta da se zakunu na vernost kalifatu koji je proglasio i da poštuju njega kao lidera.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side