Libijske vladine snage povratile međunarodni aerodrom u Tripoliju
03.06.2020 Beograd

Libijske vladine snage povratile međunarodni aerodrom u Tripoliju

Libijske vladine snage povratile međunarodni aerodrom u Tripoliju Foto: pixabay.com
Snage libijske Vlade nacionalnog jedinstva javile su danas da su povratile kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Tripoliju, posle jakih borbi sa snagama vernim komandantu Kalifi Haftaru koji drži istok Libije.


"Naše snage potpuno su oslobodile međunarodni aerodrom u Tripoliju" koji je zatvoren od 2014. godine, rekao je u saopštenju portparol snaga koje podržavaju Vladu nacionalnog jedinstva Mohamed Gnunu.

Taj civilni aerodrom uništen je 2014. u sukobima između rivalskih milicija, nalazi se na oko 20 kilometara južno od glavnog grada Tripolija i smatra se strateškom zonom.

On je bio pod kontrolom snaga vernih komandantu Haftaru poslednjih godinu dana od prvih nedelja njegove ofanzive pokrenute u aprilu 2019. sa ciljem da zauzme Tripoli, sedište Vlade nacionalnog jedinstva koju priznaju UN.

Portparol je rekao da su Haftarove snage pobegle sa aerodroma. Operacija za povratak aerodroma u Tripoliju počela je jutros, uz podršku dronova koji su ciljali položaje i opremu rivalskih snaga, rekao je portparol.

Poslednje dve nedelje provladine snage, koje vode vazdušne i kopnene napade u tom sektoru, uspele su da okruže zonu oko aerodroma pre konačnog napada danas.

U martu je libijska vlada pokrenula operaciju da uzvrati na napade Haftarovih snaga na glavni grad i nedavno je povratila neke strateške punktove, uključujući vazdušnu bazu Al Vatija što je bio velliki udarac Haftarovim snagama.

Libija je zapala u haos od svrgavanja i ubistva Muamera Gadafija 2011. godine. Tokom protekle godine sukob je pojačan zbog sve većeg stranog mešanja, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija podržavaju Haftarovu stranu, a Turska Vladu nacionalnog jedinstva.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side