23.10.2017 Jerusalim

Liberman tvrdi da je rakete iz Sirije ispalio Hezbolah namerno

Liberman tvrdi da je rakete iz Sirije ispalio Hezbolah namerno Foto: Beta, AP
Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da raketna vatra na izraelsku stranu Golana u subotu nije bila greška, već "namerna" i da ju je izveo libanski Hezbolah "koji pokušava da uvuče Izrael u bitku".

Govoreći poslanicima iz svoje nacionalističke partije Izrael naš dom (Jisrael bejtenu), on je za prekograničnu vatru rekao da je izvedena "ličnom i direktnom naredbom Nasralaha", aludirajući na lidera te šiitske organizacije Hasana Nasralaha i pet projektila koji su ispaljeni u subotu.

U novinskim izveštajima je navedeno da se radi o grešci i prelivanju sukoba, a današnju Libermanovu ocenu da je napad naredio Nasralah nisu mogli da potvrde odbrambeni izvori. Jedan odbrambeni zvaničnik rekao je da Libermanovi komentari o Nasralahu i raketnoj vatri na Golanu nisu potekli od vojske već su zasnovani na njegovom razumevanju, proceni i perspektivi.

U međuvremenu je vojska navela da je vatra došla sa teritorije koju kontrolišu snage sirijskog predsednika Bašara Asada, ali po svoj prilici bez njegovog znanja.

"Zato pozivam i Asadov režim i takođe ruske snage koje su tamo prisutne, da obuzdaju Hezbolah. I to je još jedan primer zašto oni moraju biti izbačeni iz Sirije što je moguće brže", rekao je Liberman.

On i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su u poslednjim nedeljama optuživali Iran da pokušava da proširi vojni uticaj na jugu Sirije blizu granice Izraela i upozoravali da potezi Teherana neće biti ignorisani.

Izraelska vojska je raketiranje u subotu označila neubičajenim, a činjenica da se desilo rano ujutru kada nije bilo sukoba pojačalo je sumnje da je vatra bila namerna. U svakom slučaju Liberman je rekao da Izrael i dalje smatra odgovornim režim sirijskog predsednika Asada.

Izrael je u odgovoru na tu vatru napao sirijsku artiljeriju. Ta zemlja nastoji da se drži podalje od rata u susedno Siriji, ali je napadala skoro 100 puta poslednjih godina konvoje oružja namenjene libanskom Hezbolahu protiv koga je u leto 2006. godine ratovala više od mesec dana.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 29.10.2017, 02:31h izabrani narod koji siri ratove

    da skratimo.. sve ratove po bliskom istoku ali i sire su osmisli izraelci a to nisu nikad niti krili vec i dan danas jedini javno podrzavaju teroriste po siriji mada bi rado to uradili i u iraku dok svi ostali moraju da primaju izbjeglice koje oni stvaraju. koliko je izrael primio izbjeglica svih ovih godina? niti jednu- zasto?!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side