10.10.2017 Jerusalim

Liberman: Hezbolah stvara jedinstven front protiv Izraela s Libanom i Sirijom

Liberman: Hezbolah stvara jedinstven front protiv Izraela s Libanom i Sirijom Foto: Beta, AP
Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman upozorio je danas da rastući uticaj libanskog Hezbolaha u ratom razorenoj Siriji znači da će se u budućim sukobima Izrael suočiti sa kombinovanim severnim frontom.

"U sledećem ratu na severu će biti samo jedan sektor, severni sektor, Sirije i Libana zajedno", rekao Liberman u Tel Avivu na proslavi jevrejskog praznika Sukota, preneli su izraelski mediji.

On je objasnio da više ne postoji libanski front, već severni front i da će u svakom mogućem razvoju događaja to "biti jednistven front, Sirija i Liban zajedno, zajedno Hezbolah i režim Asada i sve pristalice Asadovog režima".

Liberman je takođe rekao da se sada ne može razlikovati libanska armija od proiranskog šiitskog Hezbolaha i da su prošli dani kada se Izrael pripremao za rat protiv samo jednog neprijatelja.

"U odnosu na libanski front mi ne govorimo više samo o Hezbolahu. Govorimo o Hezbolahu i libanskoj armiji, nažalost to je realnost. Libanska armija je postala integralni deo aparata Hezbolaha pod njegovom komandom", dodao je Liberman.

"Kada počne naredna kampanja, nije važno gde na severu ili jugu, biće momentalno kampanja na dva fronta.Nema više jednog fronta to je naša osnovna procena. Mi pripremamo vojsku za to", dodao je on.

Pripadnici Hezbolaha se bore u Siriji na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada.

Izrael se brine da će Iran koji ih podržava iskoristiti to da učvrsti svoje vojno prisustvo u Siriji.

Liberman je ranije upozoravao da izrael mora učiniti sve što je u njegovoj moći d spreči stvaranje šiitskog koridora od Teherana do Bejruta. Izraelske vazdušne snage su više puta napadale konvoje oružja iz Sirije namenjene Hezbolahu.

"Svi naši napori su da se spreči sledeći rat, ali u ‘novom’ Bliskom istoku procene iz prošlosti kao što su mali izgledi za rat jesu jednostavno irelevantne procene. Realnost je osetljiva. Može da se desi svakog trenutka, od danas do sutra", rekao je Liberman, dodavši da bi onaj ko želi mir trebalo da se sprema za rat.

Hezbolah je inače najveća vojna pretnja Izraelu.

Izraelska vojska veruje da poseduje između 100.000 i 120.000 kratkodometnih projektila i raketa srednjeg dometa, kao nekoliko stotina dugometnih. One srednjeg dometa mogu da dospeju do Tel Aviva. Izrael procenjuje da će Iran ako ostane u Siriji odatle napadati tu zemlju i Jordan.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side