Lekari upozoravaju da se treba pripremiti na drugi talas pandemije
24.06.2020 London

Lekari upozoravaju da se treba pripremiti na drugi talas pandemije

Lekari upozoravaju da se treba pripremiti na drugi talas pandemije Foto: Beta/AP/Matt Dunham
Zdravstveni stručnjaci pozvali su danas britanske političare da pripreme zemlju na "pravi rizik" od drugog talasa pandemije koronavirusa, dan nakon najavljenog ukidanja restriktivnih mera.

Dan nakon što je britanski premijer Boris Džonson najavio da će od 4. jula biti ponovo otvoreni pabovi, restorani, frizerski saloni, muzeji i bioskopi, predstavnici lekarske zajednice uputili su otvoreno pismo koje je objavljeno u specijalizovanom časopisu Britiš medikal džornalu (British Medical Journal).

"Iako je teško predvideti kakvog oblika će biti pandemija u Velikoj Britaniji, raspoloživi dokazi pokazuju da su sve verovatnija lokalna žarišta i da postoji rizik od drugog talasa", napisali su potpisnici pisma među kojima je i predsednik Britanskog lekarskog udruženja.

Lekari ukazuju da pored suočavanja sa posledicama prve faze pandemije, zemlju treba pravilno pripremiti za drugu fazu pandemije.

Potpisnici otvorenog pisma su zatražili formiranje "konstruktivne" i "nestranačke" komisije koja bi dala ocenu već u avgustu, a najkasnije krajem oktobra. "Ona bi trebalo da se usredsredi na oblasti u kojima su neophodne hitne mere kako bi se izbegle dodatne žrtve i što potpunije i što brže obnovila ekonomija".

Ovaj poziv je usledio dan nakon što je vlada, koja je kritikovana zbog načina na koji je upravljala pandemijom, najavila najvažniju fazu ukidanja mera od 4. jula.

Sa 42.927 žrtava koje su bile pozitivne na koronavirus, i više od 52.000 žrtava za koje se sumnja da su takođe povezane sa pandemijom, Velika Britanija je najviše pogođena u Evropi. Međutim, vlada smatra da je postigla dovoljan napredak u borbi protiv virusa za ukidanje restriktivnih mera.

Šef engleskih zdravstvenih službi Kris Viti je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ocenio da popuštanje mera nije "bez rizika" i da će virus biti prisutan do "narednog proleća".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side