13.03.2018 Pariz

Le Drian: Ništa ne opravdava tursku ofanzivu u Siriji

Le Drian: Ništa ne opravdava tursku ofanzivu u Siriji Foto: Beta, AP
Ministar oljnih poslova Francuske Žan-Iv Le Drian je danas izjavio da, iako je Turske legitimno zabrinuta za bezbednost svoje državne granice, "apsolutno" ništa ne može da opravda vojnu operaciju koja je u toku Afrinu, kurdskoj enklavi na severu Sirije.

"Ako je legitimno za Tursku da se brine o svojoj granici, to ni na koji način ne opravdava akciju turskih vojnika u Afrinu", rekao je Le Drian u govoru u Parlamentu i dodao ništa ne može da opravda ugrožavanje civilnog stanovništva.

Turska vojska je danas opkolila Afrin gde već nekoliko nedelja vodi ofanzivu protiv Kurda, uprkos upozorenjima iz sveta.

Hiljade ljudi od juče beže iz Afrina kako se turske snage približavaju, i idu ka oblastima pod kontrolom sirijske vlade.

Grad Afrin je glavna meta ofanzive koju je Turska počela 20. januara protiv kurdskih boraca i njihovih Jedinica za zaštitu naroda (YPG).

SAD podržavaju kurdske borce u Siriji u borbi protiv džihadista, ali ih Turska smatra teroristima, kao produženu ruku kurdskih pobunjenika koji se decenijama bore za otcepljenje od Turske.

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side