11.08.2017 Moskva

Lavrov: Veoma visoka opasnost od sukoba SAD i Severne Koreje

Lavrov: Veoma visoka opasnost od sukoba SAD i Severne Koreje Foto: PrtScn
Rusija je "vrlo zabrinuta zbog veoma visoke opasnosti" izbijanja sukoba između SAD i Severne Koreje, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je pozvao Vašington da učini prvi korak ka "de-eskalaciji".

"Rizik je veoma visok, posebno zbog retorike koja se koristi. Postoje direktne pretnje o upotrebi sile. I zbog toga smo vrlo zabrinuti", rekao je Lavrov tokom susreta s mladima u Moskvi.

Lavrov je rekao da će Rusija "učiniti sve" da se izbegne sukob između te dve zemlje i dodao da su Rusija i Kina u nekoliko navrata predložile smirivanje tenzija uvođenjem dvostrukog moratorijama.

Prema njegovim rečima, prvi bi se odnosio da Severna Koreja odmah obustavi svoj nuklearni i balistički program, a drugi da SAD i Južna Koreja obustave zajedničke vojne vežbe.

Vašington se tome protivi jer su nuklearne i balističke raketne probe Severne Koreje zabranjene ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, koje treba da se poštuju, dok zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje nisu nikad osuđene, dodao je ruski ministar.

"Kad dođe do ivice sukoba, prvi korak u izbegavanju opasne situacije treba da učini koja koji je jači i inteligentiniji. Nadamo se tome", dodao je Lavrov.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je vojno rešenje spremno ako Severna Koreja bude delovala nerazumno.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su oštrim porukama Pjongjanga i Vašingtona posle najnovije raketne probe Severne Koreje i nove runde sankcija Saveta bezbednosti UN.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side