07.12.2018 | 12:33h ► 14:33h Moskva

Lavrov: Sudiće se članovima posada ukrajinskih brodova zaplenjenih kod Krima

Lavrov: Sudiće se članovima posada ukrajinskih brodova zaplenjenih kod Krima Foto: Beta / AP
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da će ruske vlasti suditi članovima posade ukrajinskih brodova koji su uhapšeni posle pokušaja da iz Crnog mora prodju u Azovsko."

Prekršili su međunarodno pravo i ruske zakone nelegalnim ulaskom u ruske teritorijalne vode", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Milanu.

Takav postupak predstavlja kršenje zakona u svakoj zemlji, rekao je ministar.

Advokat posada tri zaplenjena broda rekao je da mornarima preti kazna do šest godina zatvora.

Lavrov je rekao da će posle istrage biti i sudjenja i da će se tada odlučivati o konkretnim merama.

Šef ruske diplomatije je dodao da se ukrajinski mornari osećaju dobro i da im zdravlje nije ugroženo.

Odnosi Moskve i Kijeva su posebno zategnuti posle incidenta 25. novembra kada je ruska obalska straža pucala na tri broda ukrajinske ratne mornarice, a zatim zaplenila brodove i zarobila posadu.

To je bio prvi otvoren vojni sukob Moskve i Kijeva od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine kada je počeo oružani sukob proruskih separatista i vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

 

SAD ruše  Novi START

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da koraci američkih vlasti stvaraju utisak da Vašington priprema teren za rasturanje Dogovora o merama o daljem smanjivanju i ograničavanju ofanzivnog strateškog naoružanja, poznatijeg kao Novi START.

"Video sam najave da će, ako Sporazum o uklanjanju raketa kratkog i srednjeg dometa (INF) bude okončan, i Novi START biti pod velikim znakom pitanja. Stvara se utisak da se jednostavno priprema teren za rušenje i tog dokumenta", rekao je Lavrov. Njegovu izjavu je prenela agencija TASS.

Šef ruske diplomatije je naveo da je Rusija iznela predloge za "ozbiljni, iskreni i profesionalni dijalog" o pitanjima sporazuma o kontroli naoružanja i problemima strateške stabilnosti, kao i da su oni u raznim prilikama preneti predsedniku SAD Donaldu Trampu, državnom sekretaru Majku Pompeu i savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu.

"Nismo dobili nikakav odgovor od Amerikanaca, ali podsećamo ih s vremena na vreme", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je uputio poziv evropskim zemljama da utiču na SAD po pitanju očuvanja INF.

"Moji sagovornici, uključujući i nemačkog ministra Hajka Masa, izrazili su zabrinutost zbog ove situacije. Ako su zabrinuti, onda treba da utiču na svog saveznika, SAD, da bi Amerikanci seli za sto i počeli smislene razgovore umesto danas bez dokaza optužuju preko okeana", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Rusija od SAD nije dobila nijedan dokument koji potvrđuje tvrdnje da Moskva krši INF.

"Sada, kada su ministri spoljnih poslova NATO podržali stavove SAD na zasedanju u Briselu, pojavila se informacija da su to učinili nakon što su ih SAD upoznale s nekim neproverljivim dokumentima koji potvrđuju kršenje INF. Ako je to tako, mi takve dokumente nismo dobili", naveo je Lavrov.

Rusija, naveo je Lavrov, to odavno traži od Amerikanaca.

"Spremni smo na ozbiljan, profesionalan razgovor a ne na stanje u kom se oni (SAD) stalno penju na podijum i međunarodnoj zajednici govore neke stvari, koje bi za početak bilo ispravnije i pristojnije da razjasne neposredno s drugom stranom u sporazumu. Ponavljamo, kada su SAD pre nekoliko godina počele da nas optužuju za kršenje sporazuma, to su učinile bez dokaza. Klještima smo morali da izvlačimo informacije od SAD da bismo shvatili o čemu govore", rekao je on.

Lavrov je rekao da je sporna ruska raketa "9M729" testirana u uslovima predviđenim INF-om.

Predsednik Tramp je krajem oktobra rekao da namerava da se povuče iz INF jer, po mišljenju Vašingtona, Rusija krši taj sporazum.

INF su 1987. potpisali tadašnji američki predsednik Ronald Regan i sovjetski lider Mihail Gorbačov. Pod odredbe INF potpadaju rakete kratkog (500 do 1.000 kilometara) i srednjeg dometa (1.000 do 1.500 kilometara) koje se lansiraju sa zemlje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side