Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare o Iranu, SAD, Libiji...
17.01.2020 Moskva

Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare o Iranu, SAD, Libiji...

Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare o Iranu, SAD, Libiji... Foto: Beta/AP/Manish Swarup
"Tragedija" ukrajinskog aviona, oborenog 8. januara u Teheranu, pokazuje da je vreme da Iran i SAD stišaju tenzije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


"Ovo je veoma ozbiljan signal za početak deeskalacije, a ne za nastavak stalnih pretnji", rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je naveo da jačanje tenzija između Irana i SAD neće doprineti rešavanju nijedne krize u regionu.

Povodom greškom oborenog putničkog avion kod Teherana, Lavrov je rekao da "postoje informacije da je Iran očekivao još jedan napad SAD" posle ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija u Iraku.

Nisu znali kakav napad mogu da očekuju, ali kod granice s Iranom na nebu je bilo najmanje šest američkih aviona F35, dodao je Lavrov, koji je takođe rekao da je sa iranske strane u pitanju bila "ljudska greška".

Šef ruske diplomatije rekao je da Moskva ima za cilj da iskoristi potencijal međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije (UN) i G20 kako bi se izbegla trka u naoružanju.

"Ove godine planiramo da radimo na održavanju globalne bezbednosti i strateške stabilnosti, što uključuje napore koji imaju za cilj da se izbegne trka u naoružanju u svemiru", rekao je Lavrov predstavljajući rezultate ruske diplomatije u 2019.  godini.

Ministar je rekao i da su nacrti završnih tekstova međunarodne konferencije o sukobu u Libiji su skoro gotovi.

"Konačna dokumenta su, po mom mišljenju, skoro odobrena (...) U potpunosti su u skladu sa odlukama Saveta bezbednosti UN o Libiji", rekao je Lavrov uoči konferencije o Libiji koja je zakazana za nedelju u Berlinu.

Ne iznoseći detalje o sadržaju tih tekstova, Lavrov je upozorio da ne treba biti preterani optimista uprkos primirju koje je na snazi od 12. januara i kojem su posredovali ruski i turski predsednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side