25.05.2018 | 15:19h ► 20:42h Moskva/Sankt Peterburg

Lavrov: Holandija bez dokaza za optužbu Rusije

Lavrov: Holandija bez dokaza za optužbu Rusije Foto: prtscr ytb
Holandija nije pružila ni jedan dokaz za optužbu Rusiju i za "spekulacije s političkim namerama" o obaranju malezijskog putničkog aviona 2014. iznad Ukrajine, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da je telefonom razgovarao sa svojim holandskim kolegom Stefom Blokom, dan posle objave rezultata međunarodne istrage o rušenju aviona malezijske aviokompanije u kojima se optužuje Rusije.

"Holandski ministar spoljnih poslova Stef Blok nije mi pružio nikakav dokaz da je raketa koja je srušila let MH17 pripadala ruskoj vojsci", rekao je Lavrov prenose ruske agencije.

"Ukoliko naši partneri odluče, kada se govori o užasnoj tragediji u kojoj su stotine ljudi stradali, da spekulišu o političkim ciljevima, prepuštam ih njihovoj savesti", rekao je Lavrov.

Međunaridni istražitelji su juče saopštili da su zaključili da je raketom protivavionskog sistema sovjetske i ruske proizvodnje "Buk-Telar" oboren malezijski putnički avion tokom leta od Amsterdama do Kuala Lumpura u julu 2014, i da raketa koja ga je pogodila potiče iz 53. protiv-vazdušne brigade u Kursku, u Rusiji.

Te zaključke su odmah odbacili ruska vojska i rusko ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je navelo da se radi o proizvoljnim optužbamama namenjenim da se diskredituje Rusija.

Lavrov je pozvao svog holandskog kolegu da prouči činjenice koje je daje Moskva pre nego što požuri da izvede zaključke o krivici Rusije u rušenju malezijskog aviona.

On je rekao da je preneo Boku da je Moskva spremna da sarađuje s istragom, i upozorio istražitelje da ne blokiraju činjenice koje daje Rusija.

Holandija i Australija saopštile su danas da smatraju Rusiju odgovornom za rušenje aviona i Bok je rekao da će holandska vlada sada preduzeti sledeći korak da zvanično optuži Rusiju.

 

Putin odbacuje odgovornost Rusije za obaranje aviona iznad Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin oštro je odbacio tvrdnje Holandije, Australije i drugih zemalja koje su Rusiju okrivile za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad Ukrajine pre gotovo četiri godine.

Holandija i Australija su danas saopštile da smatraju Rusiju pravno odgovornom za rušenje aviona na letu MH17, pošto su međunarodni istražitelji juče zaključili da je avion oboren raketom koju je ispalila ruska vojna jedinica na istoku Ukrajine gde kontrolu i danas imaju proruski pobunjenici.

U obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da Rusija ne može da veruje zaključcima istražitelja jer je bila isključena iz istrage, a sugerisao je i moguću krivicu ukrajinske vojske za obaranje aviona, navodi Taš.

"Želeo bih da ponovim, postoji nekoliko teorija, uključujući onu da je raketu ispalila ukrajinska vojska, i tako dalje. Ali ponoviću još jednom: ne postoji ništa što bismo mogli da prihvatimo kao konačni zaključak (istrage) niti će biti ako ne budemo punopravno učestvovali u istrazi", kazao je Putin.

Obaranje tog aviona Putin je opisao kao "užasnu tragediju", a pomenuo je i da je vojska Ukrajine 2001. godine slučajno oborila ruski avion koji je leteo iz Izraela, kada je poginulo svih 78 putnika i članova posade, navodi Asošiejted pres.

Avion malezijske kompanije Malejža erlajns, na letu od Amsterdama ka Kuala Lumpuru, oboren je 17. jula 2014. godine, a poginulo je svih 298 putnika i članova posade. Među putnicima je najviše bilo Holanđana, a bilo je i australijskih državljana.

I Evropska unija i NATO pozvali su danas Rusiju da "prizna svoju odgovornost" i da u potpunosti sarađuje na utvrđivanju krivca za obaranje tog aviona.

autor: JU/AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side