Lavrov danas u Vašingtonu razgovara sa Trampom i Pompeom
10.12.2019 Vašington

Lavrov danas u Vašingtonu razgovara sa Trampom i Pompeom

Lavrov danas u Vašingtonu razgovara sa Trampom i Pompeom Foto: Beta, AP
Kontrola naoružanja, Ukrajina i Sirija biće glavne teme susreta predsednika Donalda Trampa i državnog sekretara Majka Pompea sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, koji prvi put boravi u Vašingtonu od maja 2017. godine, preneo je Glas Amerike (Voice of America - VOA).

Poseta šefa ruske diplomatije je, međutim, u senci zvaničnog iznošenja optužbi u procesu opoziva Trampa i predsednikovih kritika na račun internog izveštaja Sekretarijata za pravosuđe, u kojem se navodi da je Federalni istražni biro (FBI) opravdano otvorio istragu o vezama između Trampovog izbornog štaba u kampanji 2016. godine i Rusije.

Lavrov se prvo sastaje sa Pompeom u Stejt departmentu, gde će održati i zajedničku konferenciju za novinare. Dvojica zvaničnika će se zatim u Beloj kući sastati sa Trampom. Bela kuća je saopštila da se očekuje da će Tramp i Lavrov razgovarati o kontroli naoružanja, bezbednosti izbora i nacionalnoj bezbednosti.

Pompeo je u ponedeljak rekao u intervjuu američkim medijima da je Tramp od njega zatražio da radi na američko-ruskim poslovnim odnosima, a da će sa Lavrovim razgovarati i o kontroli naoružanja.

Pompeo i Lavrov su se sastajali nekoliko puta tokom poslednjih godinu dana, i u Njujorku i u Rusiji, ali se do sada nisu sastali i u Vašingtonu.

Lavrov nije bio u Vašingtonu od 2017. Te godine, 10. maja, primio ga je Tramp u ovalnom salonu Bele kuće. Susret je izazvao skandal zato što je američki predsednik optužen da je otkrio poverljive informacije o Siriji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja