Kušner kritikovao Abasa, najavio bliskoistični mirovni plan sa ili bez saradnje s njim
24.06.2018 Vašington

Kušner kritikovao Abasa, najavio bliskoistični mirovni plan sa ili bez saradnje s njim

Kušner kritikovao Abasa, najavio bliskoistični mirovni plan sa ili bez saradnje s njim Foto: Beta, AP
Visoki savetnik i zet predsednika SAD Donalda Trampa, Džared Kušner, najavio je danas da će Trampova administracija uskoro predstaviti svoj izraelsko-palestinski mirovni plan, sa ili bez predloga palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.


U intervjuu koji je danas objavio list na arapaskom Al Kuds, Kušner se obratio direktno palestinskom narodu i kritikovao Abasa koji ne kontaktira s Trampovim bliskostičnim timom zbog navodne neobjektivnosti prema Izraelu, posebno u odnosu na sudbinu Jerusalima.

Kušner je rekao da je plan skoro završen ali nije ulazio u detalje osim što je obećao ekonomski prosperitet. Palestinsku državu i njeno nastajanje pored Izraela nije pominjao, preneo je AP.

On je izrazio sumnju u Abasovu sposobnost da sklopi sporazum, rekavši da se palestinsko rukovodstvo plaši da će SAD objaviti plan koji će se svideti palestinskom narodu jer će mu nuditi bolji život.

"Predsednik Abas kaže da je posvećen miru i ja nemam razloga da mu ne verujem. Međutim, pitam se koliko spobnosti predsednik Abas ima i koliko želi da zalegne da se sporazum postigne", rekao je Kušner.

Po Kušnerovoj oceni Abasove tačke pregovora se nisu izmenile u poslednjih 25 godina, a za to vreme nije postignut mirovni sporazum.

Abas i drugi palestinski zvaničnici optužili su Kušnera i administraciju SAD da su potpuno prihvatili pozicije Izraela i da se zalažu za plan koji neće predviđati nezavisnu palestinsku državu.

"Globalna zajednica postaje frustrirana palestinskim rukovodstvom i što ne vidi mnoge konstruktivne akcije ka postizanju mira", rekao je Trampov savetnik.

On je ove nedelje zajedno sa izaslanikom za Bliski istok Džejsonom Grinblatom bio u regionu i posetio Jordan, Saudijsku Arabiju, Egipat, Katar i Izrael, ali sastanka sa palestinskim rukovodstvom nije bilo.

Posle posete je rekao da svi lideri tih zemalja "brinu mnogo o palestinskom narodu".

Palestinski pregovarač Saeb Erekat je u nedelju optužio Kušnera i Grinblata da pokušavaju da zbace Abasovu Palestinsku upravu na Zapadnoj obali i da doprinesu raspuštanju Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNWRA).

Svaki mirovni plan suočava se s velikim preprekama uključujući tešku humanitarnu situaciju u Gazi, unutrašnje palestinske podele i nasilje na granici između Gaze kojom vlada Hamas i Izrael.

Nejasno je kako će plan napredovati bez palestinske saradnje, navodi AP.

Palestinski lideri odbijaju da se satanu sa američkim izaslanicima otkako je Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski, iako Palestinci u istočnom delu tog grada planiraju sedište svoje buduće države.

"Ako je predsednik Abas voljan da se vrati za sto, mi smo spremni da se uključimo, ako nije, mi ćemo plan objaviti javno", rekao je Kušner.

Abasov portparol Nabil Rudejne je povodom Kušnerovog intervjua ponovio da američki napori neće uroditi plodom ako zaobilaze palestinsko rukovodstvo i ako nemaju za cilj nezavisnu palestinsku državu s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side