21.01.2018 Hasa

Kurdski zvaničnici: Rusija upozoravala na tursku ofanzivu

Kurdski zvaničnici: Rusija upozoravala na tursku ofanzivu Foto: Beta, AP
Ruska vojska predložila je kurdskim opozicionim snagama da kontrolu nad enklavom u Siriji predaju sirijskoj vladi kako bi se izbegla turska vojna ofanziva, rekla su tri kurdska zvaničnika.

Turska je juče pokrenula vojnu operaciju protiv kurdske enklave Afrin na severozapadu Sirije pod kontrolom kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) koje Ankara smatra delom terorističke organizacije koja deluje u Turskoj.

Badran Džija Kurd, savetnik u kurdskoj upravi na severu Sirije koji se redovno sastaje s ruskim i američkim zvaničnicima, rekao je danas za Asošijetid pres da su ruski zvaničnici predložili komandantima sirijskih snaga da predaju Afrin sirijskoj vladi kako bi se izbegla turska ofanziva.

Drugi kurdski zvaničnik rekao je za kurdsku televiziju Sterk da su na dva sastanka pre ofanzive ruski zvaničnici tražili od kurdskih snaga da sarađuju predajom Afrina sirijskoj vladi.

Treći kurdski zvaničnik, Ilham Ahamed, rekao je da je Moskva odgovorna za napad u Afrinu, navodeći da je Kurdima dala dve mogućnosti - da predaju Afrin sirijskoj vladi ili da imaju tursku ofanzivu.

Afrin je okružen snagama sirijske vlade i pobunjenicima koje podržava Turska.

Svi zvaničnici su rekli da su kurdske snage odbacile ponudu Moskve.

Džija Kurd, koji se sastao s amerčkim zvaničnicima prošle nedelje, rekao je da su Amerikanci rekli da su pokušali da nagovore Ankaru da odustane, ali da je Turska bila odlučna da izvede ofanzivu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side