Kubanske vlasti: Američki embargo suroviji za vreme pandemije
11.04.2020 Havana

Kubanske vlasti: Američki embargo suroviji za vreme pandemije

Kubanske vlasti: Američki embargo suroviji za vreme pandemije Foto: Beta / AP
Kubanske vlasti osudile su posledice američkog embarga koji je "suroviji" za vreme pandemije korona virusa jer je kupovina medinske opreme i lekova dodatno otežana na tom ostrvu gde su zaražene 564 osobe od kojih je 15 umrlo.

"Američka ekonomsko-finansijska blokada na snazi od 1962. godine predstavlja istorijski gledano najnepravednije i najstrože kažnjavanje koje je jedna zemlja uvele drugoj državi", izjavio je u petak Nestor Marimon, direktor za medjunarodne odnose u kubanskom Ministarstvu zdravlja.

Prema njegovim rečima, kubanski zdravstveni sistem je verovatno najugroženiji na svetu jer direktno pogadja zdravlje stanoništva. Marimon je ocenio je da je embargo "još suroviji i genocidan za vreme pandemije".

Frans pres podseća da se od 1992. godine američki embargo zapravo ne odnosi više na slanje lekova na Kubu. Medjutim, strah preduzeća i banaka od američkih sankcija posebno od dolaska Donalda Trampa na vlasti, dodatno ugrožava isporuke lekova na Kubu iz drugih drugih zemalja.

Kubanska vlada nedavno je saopštila da isporuka maske, testova i respiratora koju je poklonio osnivač kineskog ogranka kompanije Alibaba, nije stigla na Kubu jer je američka firma zadužena za transport to odbila iz straha od mogućih sankcija Vašingtona.

"Veoma je teško doći do opreme i lekova, jer smo primorani da to tražimo na dalekim tržištima čime su troškovi mnogo veći, a isporuke stižu kasno", rekao je Marimom.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side