14.11.2018 Havana

Kuba povlači lekare iz Brazila

Kuba povlači lekare iz Brazila Foto: Freeimages
Kubanska vlada je danas saopštila da će povući svoje lekare iz Brazila, jer je novoizabrani predsednik Žaira Bolsonara tokom kampanje pretio da će prekinuti ili izmeniti taj program zdravstvene pomoći Kube Brazilu.

"Kubansko ministarstvo zdravlja je donelo odluku da ne nastavi učešće u programu 'Više lekara' i obavestilo je Panameričku zdravstvenu organizaciju (OPS) i brazilske zvaničnike koji su pokrenuli i branili tu inicjativu", navedeno je u saopštenju.

Po navodima kubanskog ministarstva, za pet godina je skoro 20.000 kubanskih lekara obavilo više od 113 miliona intervencija u Brazilu. Brazilski mediji pišu da je sada u Brazilu nalazi više od 11.000 kubanskih lekara.

Bolsonaro, ekstremni desničar, tokom kampanje je više puta pretio obustavom programa i naveo da će njegova vlada pojedinačno pregovarati s lekarima koji žele da ostanu u Brazilu.

"Uslovili smo nastavak programa 'Više lekara' prolaskom testa sposobnosti, punom isplatom plata kubanskim lekarima, čiji veliki deo sada odlazi u diktaturu, i mogućnošću da lekari dovedu i svoje porodice. Nažalost, Kuba je to odbila", naveo je brazilski predsednik danas na Tviteru.

Kubanska vlada je navela da izmene koje želi Bolsonaro, predstavljaju "neprihvatljive uslove koji ne poštuju garancije postavljene od početka programa".

"Neprihvatljivo je da se dovodi u pitanje dostojanstvo, profesionalizam i prisusvo naših lekara", navodi se u kubanskom saopštenju.

Slanje kubanskih lekara u inostranstvo je dugogodišnja tradicija, ali i važan izvor prihoda za Kubu (prema procenama oko 11 milijardi dolara godišnje), pored turizma i novca koji Kubanci iz inostranstva šalju svojim porodicama.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side