Krf, Halkidiki i Kiklade među novim žarištima epidemije u Grčkoj
07.08.2020 Beograd

Krf, Halkidiki i Kiklade među novim žarištima epidemije u Grčkoj

Krf, Halkidiki i Kiklade među novim žarištima epidemije u Grčkoj Foto: AP/Thanassis Stavrakis
Hitne "pilot-mere" od danas su na snazi u Atini, Akavali,Aleksandrupoliju i na ostrvu Porosu, zbog porasta broja obolelih od koronavirusa samo u tim mestima.


Te striktne mere su proba mera koja će biti primenjena i u nizu drugih područja gde takođe raste broj slučajeva bolesti KOVID-19, zbog čega izgleda da Grčka ulazi u drugi talas epidemije, prenose atinski mediji reči vlasti.

Tokom prvog, teškog talasa epidemije, u vreme zabrane izlaska iz kuća, samo 21. aprila je zabeleženo 156 novih slučajeva koronavirusa, a juče, u četvrtak, Organizacija javnog zdravstva Grčke je dobila prijavu 153 pozitivna slučaja.

Iako je to vrlo blizu rekorda, stručnjaci primećuju da su jučerašnje 153 prijave infekcije posledica i dinamičnog procesa kontinuiranog testiranja kojeg nije bilo pre četiri meseca, ali ipak ne skrivaju zabrinutost zbog toka epidemije.

Kontinuirano povećavanje broja slučajeva koronavirusa poslednjih dana pokrenulo je uvođenje novih mera, ciljanih na područja s velikim epidemiološkim teretom.

Opšte mere uključuju obavezu svih da upotrebljavaju maske i to svuda - i napolju, bar do polovine avgusta, a ciljane predstavljaju ograničavanje kretanja i rada raznih delatnosti, po lokalnim potrebama.

Dalje postupanje vlasti biće tema današnje telekonferencije pod predsedavanjem premijera Kirijakosa Micotakisa i predstavnika Ministarstva zdravstva za KOVID-19.

Više od polovine od 153 jučerašnja slučaja otkriveno je u Atini i Solunu, a ostali su široko geografski rasprostranjeni po celoj zemlji.

Najmanje 20 regionalnih jedinica je prijavilo nove slučajeve: pored Atine i Soluna, to su i Argolida, Ahaja, Evros, Ilia, Tesprotia, Ianjina, Kavala, Krf, Kilkis, Kozani, Korint, Kiklade, Larisa, Magnesia, Pela, Mesinia, Halkidika i Hanja - na Kritu.

Neke od tih oblasti imaju veliko epidemiološko opterećenje, poput Krfa koji za samo sedam dana broji više od 23 slučaja i Halkidike gde su u poslednje dve nedelje utvrđena 22 slučaja.

Drugo područje koje je pod mikroskopom stručnjaka je Atina sa jučerašnjim 40 zaraznih slučajeva, i Solun sa 38. Na ostrvu Porosu je otkriven veliki priliv novih slučajeva, te je civilna zaštita uz opšti karantin najavila jače restriktivne mere.

Kako se broj slučajeva povećava, tako se povećava i prijem u bolnicu. Do juče su 123 pacijenta hospitalizovana u referentnim bolnicama, od kojih 58 u Atini. Manje od nedelju dana ranije broj pacijenata sa koronavirusnom infekcijom u svim grčkim bolnicama je bio 93.

Po epidemiološkom izveštaju, sada je 14 pacijenata intubirano pod opštom anestezijom i dišu pomoću respiratora, dok je nedelju dana ranije u čitavoj Grčkoj intubiranih bilo svega osam.

Juče nije zabeleženo da je neko umro od koronavirusa, a umrlih tokom epidemije u Grčkoj je zasad ukupno 210.

Samo jedna svadba u Aleksandrupolisu, na severoistoku, "poklonila je zdravstvu" 45 slučajeva i broj zaraženih tom prilikom raste i dalje.

Istovremeno, veliku zabrinutost izazivaju slučajevi bolničke zaraze. Od 14 slučajeva prijavljenih u Larisi juče, najmanje šest odnosi se na zdravstvene radnike dveju bolnica u gradu, posle povratka na posao lekara koji nisu znali da su se zarazili tokom odmora na Halkidiki.

Univerzitetska bolnica u Larisi leči 12 teških pacijenata u posebnim odeljenjima s negativnim atmosferskim pritiskom da bi se sprečilo isticanje kontaminiranog vazduha iz tih prostorija.

Pored venčanja u Solunu i Aleksandrupolisu, krštenja na Halkidiki i fabrike za preradu mesa u Kavali, nova žarišta epidemije su mesta zabave na ostrvu Mikonosu - potvrđeno je osam slučajeva među ugostiteljskim osobljem.

Žarištima zaraze su se priključili i vojni objekti, te su samo juče dva slučaja prijavljena u jednoj kasarni u mestu Stefanovikio, u Magnisiji.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side