11.03.2019 Moskva

Kremlj uverava da ne želi da prekine Internet

Kremlj uverava da ne želi da prekine Internet Foto: Beta / AP
Kremlj je branio danas predlog zakona o "suverenom Internetu" navodeći da ne želi da odseče ruski Internet već da ga zaštiti od spoljnih napada, dan posle velikih protesta zbog te najavljene mere.

U ime borbe za sajber bezbednost, predlog zakona, koji se nalazi u drugom čitanju pred ruskim Parlamentom, predviđa sprečavanje rada ruskih sajtova preko stranih servera.

"Svi su za slobodu Interneta, autori zakona, predsednička adminsitracija i Vlada", rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov na redovnoj konferenciji za novinare. On je dodao da niko ne podržava ideju prekida Interneta ili ograničenja mogućnosti rada na Internetu.

Hiljade ljudi protestovalo je juče u Rusiji protiv predloga zakona za koji smatraju da je cenzura i pokušaj izolovanja zemlje od ostatka sveta.

U Moskvi se na demonstracijama okupilo oko 15.000 ljudi, prema računici organizatora.

Peskov je rekao da mere koje se predlažu imaju za cilj da osiguraju da sa druge strane Atlantika ne mogu da prekinu Internet Rusima.

Cilj novog zakona je da se "garantuje preživljavanje Interneta u slučaju mogućih agresivnih sajber akcija protiv naše zemlje", rekao je Peskov.

Predlog zakona kritikovan je kao pokušaj kontrole sadržaja, odnosno postepene izolacije ruskog Interneta u kontekstu sve većeg pritiska vlasti na onlajn slobodu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side