13.07.2018 Moskva

Kremlj: Tramp je partner

Kremlj: Tramp je partner Foto: Pixabay
Kremlj je danas saopštio da američkog predsednika Donalda Trampa smatra "partnerom", pred prvi susret lidera dve zemlje u Helsinkiju.

"Smatramo Trampa partnerom s kojim možemo da pregovaramo", rekao je novinarima savetnik Kremlja Jurij Ušakov, i izrazio nadu da će kontakti Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina biti nastavljeni i posle samita.

Ušakov je rekao da je stanje bilateralnih odnosa "veoma loše" i da se "odnekud mora početi sa izglađivanjem".

Odnosi Moskve i Vašingtona su na najnižem nivou od Hladnog rata i neprestano ih opterećuju razlike oko sukoba u Siriji i Ukrajini kao i optužbe o ruskom mešanju u američke izbore 2016, što Rusija negira.

"Cilj ovog sastanka je da se krene u popravljanje ovako negativne situacije u bilateralnim odnosima, da se postigne dogovor o konkretnim merama za poboljšanje i uspostavljanje manje ili više prihvatljivog nivoa poverenja. Želimo da razgovori doprinesu nastanku klime u kojoj se može govoriti o daljim kontaktima, pa i mogućim posetama Moskvi i Vašingtonu", naveo je Ušakov.

Tramp i Putin će se sastati u četiri oka, a sa njima će biti samo prevodioci, pre radnog doručka sa delegacijama.

"Spremni smo da razgovaramo o gotovo svim pitanjima vezanim za bilateralne odnose i međunarodne teme. Jedna od glavnih tema će biti situacija u Siriji, pre svega u kontekstu iranskog vojnog prisustva u toj zemlji", kaže Ušakov.

Prema njegovim rečima, sastanak u Helsinkiju "nema ograničeno trajanje, bar za rusku stranu".

Istovremeno sa susretom dva predsednika, u Helsinkiju će se sastati i šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Majk Pompeo. Oni će se pre svega baviti neugodnim pitanjem zaplene ruskih diplomatskih objekata u SAD.

Tu zaplenu, kao i proterivanje desetina ruskih diplomata, naredila je krajem 2016. vlada predsednika Baraka Obame, zbog optužbi da se Rusija mešala u izbore.

"Rusija se nikada nije mešala i nema nikakvu nameru da se meša u izborni proces u SAD", naveo je Ušakov.

Savetnik ruskog predsednika je rekao da posle samita nije predviđeno zajedničko saopštenje ali će dva lidera održati konferenciju za novinare.

"Predsednici će se verovatno ograničiti na usmene izjave o dogovorenom. Ali to je na njima da odluče", rekao je Ušakov.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side